– Han får behandling på et sykehus i Shenyang. Han har ingen bestemte planer, han får bare medisinsk behandling for sykdommen sin, sier Lius advokat Mo Shaoping.

Shenyang ligger i den nordøstlige Liaoning-provinsen i Kina. Tilstanden hans beskrives som stabil.

Advokaten opplyser at 61 år gamle Liu ble diagnostisert 23. mai i år og ble få dager senere innvilget prøveløslatelse på grunn av sykdommen.

Liu ble dømt til elleve års fengsel i 2009 for å ha vært medforfatter av et opprop til støtte for politisk demokrati i Kina, kalt «Charter 08». Han har sittet fengslet i Jinzhou nordøst i Kina. Liu ble dømt til elleve års fengsel, og han hadde om lag tre år igjen å sone.

Liu Xiaobo mottok Nobels fredspris i 2010. Stolen hans sto tom under fredsprisutdelingen.

– Står fast

Fredspristildelingen til den politiske fangen vakte svært krasse reaksjoner i Kina, som frøs forbindelsene til Norge. De diplomatiske forbindelsene ble gjenopptatt på tampen av fjoråret, og i vår var statsminister Erna Solberg (H) på besøk i Kina.

I desember 2016 sa daværende leder av Nobelkomiteen, nå avdøde Kaci Kullmann Five, at fredsprisen var like fortjent da, som den var i 2010.

– Tildelingen av Nobels fredspris for 2010 til den kinesiske demokratiforkjemperen og menneskerettsaktivisten Liu Xiaobo er etter Nobelkomiteens mening like velbegrunnet og fortjent i dag som den var for seks år siden, sa Five.

Løslatelse

I 2015 ba tolv tidligere nobelprisvinnere USAs daværende president Barack Obama kreve Liu løslatt i forkant av et møte med Kinas president.

I 2015 tvitret Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland følgende da det ble kjent at Kina blir vertsnasjon for vinter-OL i 2022:

«Er Kinas vinter-OL i 2022 en mulighet for å presse på for løslatelse av #LiuXiaobo? Jeg håper det. Sport er globalt. Det er også menneskerettigheter.»

Nobelkomiteen inviterer Xiaobo til Norge

– Komiteen vil minne om at Liu Xiaobo har en stående invitasjon til å komme til Oslo for å motta vår hyllest. På grunn av fangenskapet fikk han jo ikke være til stede under prisutdelingsseremonien i 2010, da hans stol i Oslo rådhus sto tom, skriver nobelkomiteen i en pressemelding.

Fredsprisvinneren har fått påvist uhelbredelig leverkreft og er prøveløslatt og innlagt på sykehus.

–Komiteen er glad for at Liu Xiaobo omsider er ute av fangenskap, men beklager samtidig på det sterkeste at det måtte alvorlig sykdom til før kinesiske myndigheter gikk med på å løslate ham, heter det i pressemeldingen.

Komiteen mener at den kinesiske dissidenten allerede har «betalt en høy pris for sitt uredde engasjement».

–Han ble i realiteten dømt for å ha utøvet sin ytringsfrihet og burde aldri ha vært fengslet. Kinesiske myndigheter bærer et stort ansvar hvis frihetsberøvelsen har medført at Liu Xiaobo ikke har fått den medisinske hjelpen han trengte i tide, skriver nobelkomiteen.

61 år gamle Liu Xiaobo ble ifølge advokaten hans diagnostisert 23. mai og ble få dager senere innvilget prøveløslatelse på grunn av sykdommen.

–Komiteen håper at han nå blir løslatt uten vilkår og gis mulighet til å få den best mulige behandlingen for sykdommen, det være seg i Kina eller i utlandet.(Vilkår)

Selfie-turistene strømmer til Trolltunga.
Dronebilder fra Trolltunga hvor selfie-turister går 22 km for å få tatt et bilde på den nå verdenskjente steinformasjonen over Ringedalsvatnet. I år forventes det et sted mellom 100 000 og 150 000 turister til det spektakulære fjellet.
01:18
Publisert: