Støre avviser at han har tatt på seg Frp-klær selv om han nå tar til orde for økt hjelp i nærområdene, advarer mot utvikling av parallellsamfunn og snakker om å unngå frykt i lokalsamfunnene der kvoteflyktninger skal bosettes.

– I kjernen har Ap vært gjenkjennelige i innvandringspolitikken og integreringspolitikken. Verdier som solidaritet og rettferdighet er godt ivaretatt. Men vi har sett for mye til siden når debatten kommer, fordi vi har vektlagt andre saker, sier han til NTB.

Han legger til at innvandringsspørsmål opptar folk og slår fast at Ap skal være synlige på arenaer som opptar folk.

– Da må vi justere oss og ta diskusjonen. Det må vi gjøre uten å bli et gissel for Frp. De eier ikke debatten, sier Ap-lederen til NTB.

I sin tale under en nordisk samling for sosialdemokratiske partier og fagbevegelse i Stockholm mandag sa Støre at verdens asylsystem er i ferd med å bryte sammen med høy risiko for dem som er på flukt. Svaret er økt hjelp i nærområdene og prioritering av kvoteflyktninger via FN. Samtidig skal kontrollen med dem som kommer, være så god og integreringen fungere så bra at det ikke utløser uro i lokalsamfunnene.

Støre avviser «på det sterkeste» at dette visker ut skillet mellom Ap og Frp på innvandringspolitikken.

– Jeg har advart mot en retorikk fra Frps talspersoner som fremmer frykt og utrygghet, blant annet skremsel om såkalte tilstander og gettoer i norske bomiljøer. Men vi må samtidig kunne snakke om den uroen som finnes i noen lokalmiljøer, sier Støre og legger til:

– Det er nettopp dette vi må ut av. Vi skal ikke avstå fra å ta denne diskusjonen, selv om vi blir beskyldt for å ligne på andre partier.(Vilkår)