– Dette har vært en veldig viktig sak for Frp. Vi har lenge kjempet for å redusere avkortingen for gifte og samboende pensjonister. Det er urimelig at pensjonister skal tape på å være gift, sier Frp-leder og finansminister Siv Jensen til NTB.

Fremskrittspartiet vil egentlig fjerne avkortingen i sin helhet, men måtte etter forhandlinger med Høyre nøye seg med et løfte om en reduksjon fra 15 til 10 prosent.

– Dette fikk vi gjennomslag for i Sundvolden-erklæringen, og nå blir det gjennomført, sier Jensen.

8.000 per par

Grunnpensjonen er differensiert etter sivilstand. Til nå har enslige pensjonister fått 100 prosent av grunnbeløpet i folketrygden, mens gifte og samboende kun har fått 85 prosent av grunnbeløpet.

Med virkning fra 1. september 2016 øker regjeringen nå grunnpensjonen for gifte og samboende pensjonister til 90 prosent av grunnbeløpet.

Ifølge beregninger fra Finansdepartementet vil den enkelte pensjonist i gjennomsnitt få en økning i pensjonen på om lag 4.000 kroner per år, før skatt. Et par vil altså kunne få rundt 8.000 kr ekstra i året.

3 milliarder

Endringene som legges fram i statsbudsjettet for neste år vil komme 650.000 pensjonister til gode. Av disse er 140.000 uføretrygdet.

Kostnadene er beregnet til om lag 900 millioner kroner i merutgifter på 2016-budsjettet og om lag 2,7 milliarder kroner i helårseffekt i 2017.

– Dette er en sak veldig mange har kontaktet meg om for å få gjennomført. Derfor er jeg glad for å nå bekrefte at dette innføres neste år, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).

Utålmodige

Pensjonistforbundet, Seniorsaken og Frps egen seniororganisasjon har lenge etterlyst valgløftet om å fjerne avkortingen. Allerede våren 2014 ble et purrebrev sendt Erikssons departement. Den gang var svaret at «en grundig vurdering av de økonomiske konsekvensene» var nødvendig.

– Regjeringen og Fremskrittspartiet lovet å kvittere ut dette løftet i løpet av fireårsperioden. Det gjør de nå, og det står det all ære av, sier generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet til NTB. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Stordalen gir 5000 gratis hotelldøgn til flyktninger

Nå kan du kjøpe lisensfri tv-skjerm

Kronen styrker seg mot dollar og euro  

Se DNtv:

De 5 beste kjøpene på høstens vinslipp
I høst slippes 54 nye viner ut på vinmonopolet. Ikke alle er verdt å kjøpe, men her er de 5 beste kjøpene.
02:43
Publisert: