– Det er gjort beregninger på at kommunene taper 1,9 milliarder kroner. Det er mye penger. Hvis ikke dette, eller deler av det, blir kompensert, så vil det føre til kutt i barnehage, skole og eldreomsorg. Det er kritisk, sier Terje Søviknes til NTB.

Han har landets øvrige Frp-ordførere i ryggen når han lørdag inntar talerstolen på Frps landsmøte for å be finansministeren om å kompensere for tapene i revidert nasjonalbudsjett.

Har fått overskudd

Kommuneorganisasjonen KS har regnet ut at kommunene vil tape 1,9 milliarder kroner i 2015, basert på at skatteinntektene økte mindre i årets første tre måneder, enn det regjeringspartiene la til grunn i statsbudsjettet.

– Jeg har tillit til at regjeringen ser på dette, men jeg er usikker på hva utfallet blir. Tidligere har man ikke kompensert skattesvikt, men man har også latt kommunene få beholde overskudd når det har gått andre veien, sier Søviknes.

Sviktende skatteinntekter ble også tema under Høyres landsmøte forrige uke. Landsmøtet ba partiets statsråder om å jobbe for en kompensasjon til kommunene.

– Det er det eneste vi har av signal så langt. Det spørs vel hva Siv kan finne rom for i Finansdepartementet, sier Os-ordføreren.

Åpner for kompensasjon

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg hilser utspillet velkommen.

– Her har Frp vært med tidligere. Da må vi vite på landsmøtet hva som blir det reelle tapet for kommunene. Dernest gjenstår det å se hvordan dette bør kompenseres, sier Sandberg til NTB.

– Jeg regner med at regjeringen vil gi meg et oppdatert og kvalitetssikret tall på dette til landsmøtet, sier han.

Les også:
Nøtterøy og Tjøme ligger på pristoppen
Slik trener du «langrenn» på vann
Brenner av penger i rekordfart  

Alstadheim Episode 6: Siv Jensen
DNs Kjetil B. Alstadheim møter Siv Jensen i #alstadheim episode 6.
16:01
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.