Den tidligere stortingsrepresentanten fra Møre og Romsdal anser Frp-statsrådene Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale som aktuelle til lederverv i Frp og krever at de får sikre stortingsplasser.

Nominasjonskomiteen i Møre og Romsdal valgte tidligere denne uken å innstille tidligere ordfører og fylkesleder Frank Sve til førsteplassen, den eneste sikre plassen på stortingslisten for valget neste år. Innvandringsminister Sylvi Listhaug og landbruksminister Jon Georg Dale er nummer to og tre på listen.

En meningsmåling som VG presenterte torsdag viste at Frp ligger an til så lav oppslutning at partiet kun vil få en stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal. I dag har partiet to stortingsrepresentanter fra dette fylket.

«Dette er trist»

Mette Hanekamhaug er første vararepresentant til Stortinget for Møre og Romsdal Frp.

Selv har hun gitt nominasjonskomiteen beskjed om at hun ikke ønsker renominasjon. Men hun reagerer skarpt mot at de to Frp-statsrådene fra hjemfylket ikke er innstilt på de to øverste plassene.

– Jeg synes Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale har gjort en fantastisk god jobb som statsråder. De har virkelig bevist at de både har evne og vilje til å styre dette landet. Da synes jeg det er trist at Møre og Romsdal ser ut til å ikke verdsette dette, sier Hanekamhaug til DN.

Det var etter at parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik overraskende sa nei til renominasjon at situasjonen oppsto. Han var innstilt på førsteplass, med Listhaug og Dale på de to neste plassene. Da Nesvik forsvant ut, valgte ikke nominasjonskomiteen å gi de to statsrådene opprykk, men satte heller inn Frank Sve på den gjeve førsteplassen.

Lederkandidater.

Hanekamhaug ber fylkeslaget tenke seg om og huske på at både Listhaug og Dale er gode kandidater til ledelsen i Frp og at partiets nestledere vil være ute av Stortinget neste år.

– Begge partiets nestlederne har takket nei til renominasjon til Stortinget. Selv håper jeg Siv Jensen fortsetter i mange år til, men vi er avhengig av å ha dyktige og unge politikere til å drive partiet fremover. Både Jon Georg og Sylvi er soleklare kandidater til toppledelsen i partiet, så å ikke plassere dem på sikre plasser fra fylket fremstår for meg som meget merkelig, sier Hanekamhaug og fremhever særlig landbruksminister Jon Georg Dale.

– Jeg er overrasket over at Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale ikke er innstilt som toppkandidater. Særlig burde Jon Georg Dale blitt gitt fast plass. Han er en ung, fremadstormende og svært dyktig politiker som virkelig har vist at han har evne til å styre landet, sier Hanekamhaug.

Ingen endring

Leder av nominasjonskomiteen i Møre og Romsdal Frp, Stig Rune Andreassen, har ingen planer om å endre listeforslaget og tror at lokallagene i fylket vil støtte komiteens forslag. Endelig avgjørelse faller på nominasjonsmøtet i februar.

– Vi har allerede fått mange gode tilbakemeldinger på vår prioritering. Da Nesvik trakk seg, fant vi ut at Frank Sve vil trekke like mange, kanskje flere velgere enn Nesvik. Jeg vet ikke om vi skal ta hensyn til eventuell videre karriere for Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale i partiet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.