Daytraderne Svend Egil Larsen og Peder Veiby ble dømt i tingretten for 72 tilfeller av kursmanipulasjon mot Timber Hills aksjerobot. Borgarting Lagmannsrett har nå frifunnet begge.

«Borgarting Lagmannsrett; Peder Veiby og Svend Egil Larsen frifinnes», skriver Svend Egil Larsen via Twitter.

- Ventet å bli frifunnet
Larsen sier til DN.no at saken har kostet både tid og krefter, men ventet utfallet.

- Jeg hadde faktisk ventet å bli frifunnet, da rettssaken var såpass mye grundigere enn sist. Det var jo ingen sakkyndige i tingretten, og alle sakkyndige var vel mer på vår side enn mot, så magefølelsen var at vi ville vinne, sier han til DN.no.

- Jeg hadde blitt veldig skuffet om anken hadde blitt avvist, sier han.

- Kan ikke straffes for kursmanipulasjon
Lagmannsretten er klar i dommen på at kursendringene i hovedsak skyldes dårlig programmering fra Timber Hills side.

«Lagsmannsretten har (...) kommet til at kursendringene i denne saken først og fremst er et resultat av svakheter i programmering av Timber Hill sin datamaskin og mangelfull oppfølging av de automatiserte handler denne gjennomførte, med derav følgende ineffisient opptreden fra selskapets side. Når de tiltalte har foretatt reelle handler og gitt korrekt informasjon knyttet til hver enkelt handel, kan de etter lagmannsrettens mening ikke straffes for kursmanipulasjon», skriver lagmannsretten i dommen.

«Det kan stilles spørsmål ved om de tiltalte har opptrådt etisk korrekt, særlig i forhold til Timber Hill. De har utvilsomt utnyttet en svakhet i motpartens programmering, og også fortsatt med dette over lang tid. På den annen side er Timber Hill et stort selskap som bevisst har valgt å utnytte de fordeler automatisert aksjehandel gir i forhold til å kunne håndtere store volum og opptre i flere markeder. At slik automatisert handel også kan innebære svakheter, særlig i en innledende fase, er noe selskapet må regne med», står det å lese .

Anke opp til statsadvokaten
Nå er det opp til statsadvokaten om saken ankes inn for Høyesterett.

- Jeg har registrert at lagmannsretten har frifunnet. Jeg er nødt til å se på premissene for frifinnelsen. Spørsmålet om anke er noe som statsadvokaten er nødt til å ta stilling til, sier aktor, politiadvokat Christian Stenberg ved Oslo politidistrikt til DN.no.

Larsen har såvidt fått skummet dommen, men mener at den virker «soleklar». Han forbereder seg likevel på at dommen vil ankes av påtalemyndighetene.

- Ja, vi må jo ta høyde for at de muligens vil gjøre det. Men det vil sette Oslo Børs og Oslo Politikammer i et relativt dårlig lys hvis de velger å gjøre det, sier Larsen.

- Svakheter i programmering
I dommen er lagmannsretten kommet til at «kursendringene i denne saken først og fremst er et resultat av svakheter i programmering av Timber Hill sin datamaskin og mangelfull oppfølging av de automatiserte handler denne gjennomførte, med derav følgende ineffisient opptreden fra selskapets side».

Larsen forstår at Oslo Børs iverksatte varsling av handlene, men mener at saken burde vært trukket da det ble klart at han selv og Veiby handlet uavhengig av hverandre. Den opprinnelige rapporten fra Oslo Børs til Finanstilsynet gikk på at det var flere som hadde samarbeidet om å ta Timber Hill, noe som ikke var tilfellet.

Ikke bitter
Larsen syntes det er svakt av påtalemyndighetene ikke å avvise saken.

- Er det ingen bitterhet å spore hos deg?

- Nei, jeg forstår hvorfor Oslo Børs tok fatt i saken, fordi hvis to eller flere hadde samarbeidet mot en annen aktør, så hadde det falt under manipulasjonsbestemmelsene. Det jeg ikke skjønner er at når politiet finner ut at folk har operert uavhengig av hverandre, så evner de ikke å se at saken er helt annerledes enn i utgangspunktet, sier Larsen.

- Når det da viser seg at vi uavhengig av hverandre har gått til angrep på hverandre og Timber Hill, syntes jeg det er svært svakt av påtalemyndighetene ikke å se det, sier han.

- Svært belastende
Larsen sier at saken har saken har vært "svært belastende" og at han er svært glad for at han ikke har hatt en vanlig jobb. Det at han driver for seg selv har gitt ham anledning til å bruke ressurser og tid på det, ifølge ham.

- Hva gjør du nå?

- Nå skal jeg gå en tur med hunden og rense hodet litt, avslutter Larsen.

Daytraderen har ikke tatt stilling til hvorvidt han vil saksøke staten og påtalemyndighetene for urettmessig rettergang og tort og svie.

- Positivt for markedet
Forsvarerne og de sakkyndige, førstelektor Kjell Jørgensen fra Handelshøyskolen BI og investor Peter Warren, har fått gehør for sine standpunkter i lagmannsretten

«Slik lagmannsretten oppfatter de sakkyndige, er det etter deres mening ikke noe uvanlig eller uredelig i de tiltaltes handelsmønster. De ser heller ingen skadevirkninger på markedet som sådant. Tvert imot er det positivt for markedet at en slik irrasjonell tilnærming fra Timber Hill sin side kommer for en dag», heter det i dommen.

Timber Hill tilbød aksjer for både salg og kjøp (kalt market maker-strategi, se boks under) i blant annet et par illikvide aksjer på Oslo Børs, som Veiby og Larsen handlet i.

De oppdaget gjennom erf#229 at motparten stadig økte sine salgs og kjøpskurser, og like mye, når de la inn kjøps- eller salgsordre, og uavhengig av hvor store ordren deres var. Ved å kjøpe (eller selge) et større volum aksjer, og deretter gradvis kjøpe (eller selge) langt mindre volum på stadig stigende (eller fallende) kurser, kunne Larsen og Veiby, som opererte uavhengig av hverandre, oppnå gevinst ved å selge (kjøpe) en større andel til slutt.

Dette var mulig fordi motparten - aksjeroboten - automatisk fulgte etter dere bevegelser. Den lærte heller ikke av sine handlinger, hvilket påførte Timber Hill tap.

Les også: Finanspolitiet - Fornuften 1-0






market maker



Daytraderne handlet uahvengig av hverandre i følgende selskaper på Oslo Børs: Hafslund (B-aksjer), Wilh. Wilhelmsen og Odfjell (B-aksjer).
























Les også:
- Hadde ikke disse gjort det, så hadde andre gjort det

Sjanseløse mot nådeløse roboter på Oslo Børs

Robothandel stjeler aksjegevinster
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.