Like over en mørk bresprekk kjemper to barneføtter mot flere hundre år gammel is. For hvert spark spruter hundrevis av blå og hvite ispartikler opp mot sommerhimmelen, før de forsvinner ned i avgrunnen.

– Dette klarer du, roper Birthe Nordbotten og minner lillesøster Karen om å krysse det krevende partiet sidelengs som en krabbe, slik at flest mulig av stegjernets spisse tagger har kontakt med isen. 13-åringen sliter med å tro på at taggene vil bære henne over de glatte flatene, og det føles som om hun hele tiden skal falle forover. Så dytter hun bort redselen og slår øksens spisse blad enda lenger inn i isen.

Oppdagelsesferd

Engabreen i Meløy kommune var et imponerende skue for familien Nordbotten da de kom kjørende nordover. Ikke lenge etter de passerte polarsirkelen kunne de tre søstrene se brearmen som svinger seg nesten helt ned til havet fra toppen av Svartisens 600 meter tykke ismassiv. 

Sammen med familien sykler Elisabeth Norbotten inn til Engabreen som er Svartisens lavest liggende brearm.
Sammen med familien sykler Elisabeth Norbotten inn til Engabreen som er Svartisens lavest liggende brearm. (Foto: Thomas Kleiven)

På avstand ser isbreen rolig og statisk ut, men i realiteten er den i konstant bevegelse. Isen kan bevege seg én meter i døgnet. I de bratteste partiene dannes det nye bresprekker som sakte glir ned mot brefronten, og til slutt ender som vanndråper i den grønne Holandsfjorden. 

For mellomste søster Birthe var valget enkelt da alle i familien skulle velge seg en aktivitet i løpet av sommerferien i fjor. Det måtte bli brevandring og 17-åringen er ikke den eneste som føler seg tiltrukket av fjellets kjøligste omgivelser. I Jostedalen, som er en av Norges mest populære steder for brevandring, økte salget av guidede familieturer på isbre med 16 prosent i fjor.

– Det at hele familien kan delta sammen er viktig. Ungene opplever mestringsfølelse i et nytt naturelement, sier daglig leder i Jostedalen Breførarlag Steinar Bruheim (61). 

Skolealder

Så lenge turen organiseres riktig mener breinstruktørene det er trygt å ta med barn på brevandring. Noen mener faktisk det er viktig å få barna på bre før de blir for gamle.

– Barna har lært meg hva brevandring egentlig handler om. Det handler ikke om å komme seg til toppen og hjem igjen. Minst like viktig er insekter, planter og formasjoner. Barn har sansen for små detaljer som voksne glemmer, og så lenge voksne ikke planter sine målsetninger om å nå toppen i barna egner brevandring seg svært godt for de minste, sier breinstruktør Kåre Øst. Han bor i Jostedalen og har tatt med seg barn ned i seksårsalderen på isbre i mer enn 20 år. 

Øyvind Gjersvik fra Meløy Adventure hjelper Karen Norbotten inn i klatretauet før brevandringen starter. Bak står søstrene Birthe og Bolette mens far Rune Norbotten følger med fra siden.
Øyvind Gjersvik fra Meløy Adventure hjelper Karen Norbotten inn i klatretauet før brevandringen starter. Bak står søstrene Birthe og Bolette mens far Rune Norbotten følger med fra siden. (Foto: Thomas Kleiven)

– Brevandring er en sterk opplevelse fordi det er så tydelig at denne tilværelsen er noe helt annet enn livet på landjorden. Mange voksne kommer i samme modus som barna når de får tre inn i denne verden. Der lærer de seg å utforske.

Nå eller aldri

I 2012 tok Jostedalen Breførarlag med seg 9000 turister på brevandring. I fjor var tallet steget til 14.000. Men til tross for voldsom vekst i det naturbaserte reiselivet og sterk økning i interessen for brevandring, henger det mørke skyer over firmaene som guider turister over isen.

– Beliggenheten gjør Engabreen til den flotteste isbreen i Norge, men skal du oppleve den bør du gjøre det nå. Om 20 eller 30 år vil den ikke se ut som nå. Isbreer har gått mye frem og tilbake siste 1000 år, men variasjonene vi ser nå er forsterket og det er skremmende, sier breforsker Miriam Jackson ved Norges vassdrags- og energidirektorat. 

Høyere temperaturer og tidvis mindre snøfall går hardt ut over isbreene. Tidlig på 1900-tallet lå Svartisens brekant bare noen få meter over havet. Siden har den trukket seg 2,3 kilometer tilbake, og spesielt etter tusenårsskiftet har tilbaketrekkingen gått raskt. Om 30 år kan brekanten ligge ytterligere en halv kilometer lenger opp.

Enda verre står det til for Nigardsbreen i Sogn og Fjordane som har trukket seg nesten tre kilometer tilbake siden starten av 1900-tallet. I fjor trakk brefronten seg 58 meter tilbake mot 30 meter i et normalår. Fortsetter den kraftige smeltingen kan familieturene på Nigardsbreen bli avlyst allerede denne sommeren.

Øyvind Gjersvik leder an mens Karen, Bolette, Rune, Birthe og Elisabeth Nordbotten vandrer bak på vei nedover Engabreen som er Svartisens lavestliggende brearm.
Øyvind Gjersvik leder an mens Karen, Bolette, Rune, Birthe og Elisabeth Nordbotten vandrer bak på vei nedover Engabreen som er Svartisens lavestliggende brearm. (Foto: Thomas Kleiven)

– Jeg håper vi skal få lov å fortsette, men alt avhenger av hvordan brefronten utvikler seg. Vi prøver å gjennomføre denne sesongen, men det er umulig å vite, sier Steinar Bruheim som har sett hvordan breføring på blant annet Briksdalsbreen, Bødalsbreen og Brenndalsbreen har opphørt fordi isbreene er blitt for bratte og farlige etter hvert som de har krympet.

– Det er veldig dumt at færre kan tilby dette når interessen for å være på tur øker så voldsomt. Folk ønsker å være en aktiv deltager i områdene de besøker, sier Bruheim.

Ny verden

På Svartisen glipper plutselig taket for Karen Nordbotten. Å slå seg i et ukontrollert fall er hva hun har fryktet mest med breturen. 13-åringen glir ned mot de sterke blå fargene, men takket være tauet, som hele familien er bundet inn i, holdes bresprekken på god avstand og krabbeferden mot flatere terreng kan fortsette. 

Så snart hun klarer å stole på at utstyret vil bære henne overtar smilet for frykten. Storesøster Birthe har allerede begynt på kose seg med utfordringene i de bratteste partiene.

– Dette er mye mer fristende og avslappende enn en fjelltur. Du trer inn i en helt annen verden. Her er det bare is på alle kanter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Familien Norbotten gjør seg klar til å stige opp på Svartisen med Øyvind Gjersvik fra Meløy Adventure.
Familien Norbotten gjør seg klar til å stige opp på Svartisen med Øyvind Gjersvik fra Meløy Adventure. (Foto: Thomas Kleiven)