Denne uken vant biologi-professor ved Universitetet i Tromsø Audun Rikardsen det som omtales som naturfotografenes Oscar, nemlig en pris for beste portofølje under  Wildlife photographer awards i London. Der var verdens beste naturfotgrafer samlet.

- Det finnes ikke noe større. Det er noe alle drømmer om, det er naturfotografenes Oscar. Porteføljen er kanskje den gjeveste og vanskeligste av alle kategoriene, her er det bare en vinner og denne prisen er det oftest fotografer fra National Geographics eller BBC som stikker av med. At lille jeg vinner noe så stort er helt utrolig, sier Rikardsen til nrk.

Tidligere i år fulgte D2 Rikardsen mens han fotograferte ørner i Steigen i Nordland.

Se den unike videoen her.

Et av bildene han nå er premiert for, brukte han  flere år på å ta. Målet var å forevige en  havørn fra under havoverflaten – med utspilte vinger – akkurat idet klørne bryter overflaten, og med himmelen som bakgrunn – slik fisken trolig opplever sitt siste sekund.

Bildet ble tatt akkurat 70 centimeter under havoverflaten, med fjernstyring og et 15 millimeters «fiskeøye»-objektiv i et undervannshus.

- Først må man finne den rette ørnen, og la den få tillit til deg sånn at den kommer nær nok, sa Rickardsen til D2.
 - Så må du vite hvordan de flyr i forhold til vinden, retningen de tar fisken ifra, når den er sulten og hvilken vind- og lysretning som er mest gunstig, slik at ørnen ikke ser kameraet.  For å få et godt naturbilde må man tilrettelegge for flaks, mener han.

Tre år tok det å få foreviget dette øyeblikket. Nå er professoren altså belønnet med nok en pris for sine arktiske bilder.

Rikardsen har vunnet flere nasjonale og internasjonale priser tidligere. Selv om han nå er premiert med den gjeveste prisen i miljøet, ønsker han ikke å jobbe med naturfoto på heltid.

– Jeg har vurdert det, men jeg tror jeg vil miste en del av motivasjonen, lekenheten og kreativiteten min da. Jeg tror både jobben og fotograferingen tjener på at jeg fortsetter med begge to, sier Rikardsen til nrk som var til stede under prisutdelingen i London.

Her kan du se bildene Rikardsen vant pris for.

Se DNtv: Her flyr havørnen avgårde med fotografens kamerautstyr

Her flyr havørnen avgårde med fotografens kamerautstyr
Se den unike videoen.
02:46 Min
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.