Lørdag kveld ble Tormod Granheim kåret til «Årets eventyrer». Prisen er et samarbeid mellom Fjellsport.no, Hvitserk og UTE og ble delt ut på Kobberhaughytta i Nordmarka lørdag. 

– Det er overveldende å vinne denne prisen, sier Granheim til DN. 

Granheim, som er Norges mest profilerte brattskikjører, har et betydelig antall store

Tormod Granheim er kåret til «Årets eventyrer». 
Tormod Granheim er kåret til «Årets eventyrer».  (Foto: Thomas Haugersveen)

prosjekter bak seg. I august ble han den første skandinavien som har besteget i alt 82 topper over 4.000 meter i Alpene. 

– Jeg er veldig takknemlig til alle støttespillere, inkludert rundt 20 klatrere, som har vært med på dette eventyret, for uten deres innsats hadde ikke dette latt seg gjennomføre, sier Granheim. 

– På den ene siden er det klart jeg har dratt på litt, firetusenmeterene ble klatret som en samling første gang i 1911, altså samme år som Roald Amundsen nådde Sydpolen, og likevel var det ingen fra Norden som hadde gjennomført dette før nå, forteller Graheim, og legger til: 

– Men på den annen side var det en imponerende samling nominerte, inkludert to av mine gamle klatreidoler, Robert Caspersen som denne gangen hadde satt ny fartsrekord over Grønland med Ivar Tollefsen. Og Ralph Høibakk som har klatret hardt i alle år, sier Granheim. 

Prisen «Årets eventyrer» skal motivere, anerkjenne og utfordre, skriver Utemagasinet. Vinneren har vist evne til gjennomføring, stå-på-vilje og underveis stått for kloke og forbilledlige valg og holdninger. Priskandidatene vil favne bredt, fra personer som har vært på sitt livs største eventyr, fremadstormende eventyrere eller til personer som har vært en sterk drivkraft for andre til å bryte nye grenser og oppleve nye horisonter, heter det. 

42-åringen fra Bærum har besteget flere av de høyeste fjellene i verden, men Kolsåstoppen som er godt under ti prosent av høyden til alpetoppene han jager, kaller han et av sine ti

Tormod Granheim. Her er DN med ham på treningstur ved Kolsåstoppen. Foto: Thomas T. Kleiven
Tormod Granheim. Her er DN med ham på treningstur ved Kolsåstoppen. Foto: Thomas T. Kleiven (Foto: Thomas Kleiven)

favorittfjell. Der har han lagt ned mye tøff bakkeløping som forberedelse til tøffe klatreturer rundt i verden.

Granheim liker det historiske draget med at en rekke av de sterkeste osloklatrerne som satte standarden for hva som kunne gjøres i fjellet, har hatt Kolsåstoppen - hans eget hjemmefjell - som lekegrind.

For noen år siden gikk han ut mot «kosetrening»:

- Jeg synes det er litt småpikeaktig å ikke tåle litt melkesyre og blodsmak i munnen. Det er ingen sykdom å ha det litt vondt, det er ikke farlig. Man leker ikke trening heller! Ofte må det litt smerte til for å få resultater, sa han da DN møtte han i Chamonix i 2011: Tar oppgjør med "kosetrening" »(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.