– Treningen er en ting, men enda viktigere er alt det andre, altså naturopplevelsen, dyrelivet, turen og lyset. Det er en utrolig mental restitusjon å være ute i kajakken på vinterstid; stillheten og langsomheten er helt fantastisk, sier Lars Verket (49).

Friluftsmannen fra Kristiansand har drevet med vinterpadling i over 20 år. Hovedsesongen begynner rundt første desember, og varer så lenge sjøen eller vannet er fri for is.

– I desember er det helt magisk, sier han.

Favoritten er å dra ut om morgenen, gjerne i halv åttetiden, mens det ennå er mørkt. Når solen sakte, men sikkert står opp, padler han i ro og fred på havgapet og nyter synet i fulle drag.

– Det er vanvittig spesielt når solen kommer opp av havet, noe den gjør fra utgangspunktet vårt inne i Kristiansandsfjorden noen få dager i desember. Det gjør noe med lyset. Ellers i året kommer solen opp over land, og dermed ser vi ikke solen før den er høyere på himmelen.

Han drar ut så ofte han får det til, enten mutters alene eller sammen med andre. Noen år blir det to-tre ganger før jul, andre år åtte-ti, det avhenger av både vær og værvarsel.

– Det er noe helt eget å starte dagen ute på vannet. I fjor var det flere desembermorgener vi dro ut som gjeng, og det hendte at noen hadde med kakao og julekaker som vi delte mens vi nøt soloppgangen. Deretter var det rett på jobb, full av energi.

Vinterpadling krever forsiktighet, og det kan lett oppstå farlige situasjoner dersom nybegynner drar ut på vintertur. Sørg for å være godt nok kledd og utstyrt, og pass på å padle sammen med erfarne folk i starten, er Lars Verkets råd.
Vinterpadling krever forsiktighet, og det kan lett oppstå farlige situasjoner dersom nybegynner drar ut på vintertur. Sørg for å være godt nok kledd og utstyrt, og pass på å padle sammen med erfarne folk i starten, er Lars Verkets råd. (Foto: Sondre Transeth)

«Stadig mer populært»

Siri Meland, fagsjef for samfunnskontakt i Norsk Friluftsliv, har merket seg en stigende interesse for kajakk.

– Det blir stadig mer populært, og vi ser et økende antall folk som er ute med kajakken hele året, sier fagsjefen og nevner at 17 prosent av alle båter i Oslofjorden er kajakker.

Meland sammenligner padling med endringen sykling har vært gjennom de siste årene, der utgangspunktet har vært sommeraktivitet som har utviklet seg til å bli en helårsaktivitet for de mest entusiastiske.

– Akkurat slik er det med padling, sier Meland, som selv padler kajakk, men riktignok mest på sommerstid.

Sven Nordby Anderssen, generalsekretær i Norges Padleforbund, har ingen tall som viser hvor mange som driver med vinterpadling. Men ifølge medlemsregistrene deres fikk de 2500 nye medlemmer fra 2016 til 2017, og medlemstallet totalt var i fjor 21.500.

– Vi registrerer, og stimulerer til, at padling blir en helårsaktivitet. Mildere vintre, færre skidager og ikke minst et godt bekledningstilbud øker interessen padling om vinteren, sier han.

«Kle deg så du kan bade»

Padling er en aktivitet folk flest kan drive med, mener Meland i Norsk Friluftsliv. Samtidig maner hun til forsiktighet – spesielt med vinterpadling for nybegynnere.

– Alle bør nok ikke prøve det; og det handler i bunn og grunn om sikkerhet. Det er kaldt i vannet, og det kan lett oppstå farlige situasjoner dersom en nybegynner drar ut på vintertur. Tar du derimot viktige forholdsregler og har et grunnkurs i bunn, kan vinterpadling være en fantastisk flott opplevelse.

En eventuell økt risiko ved vinterpadling kan utlignes med å være godt nok kledd og utstyrt, samt å padle sammen med erfarne folk i starten, mener Lars Verket. Har du det, trenger ikke vinterpadling være farligere enn sommerpadling.

– Det er ikke ekstremsport, det mest ekstreme er faren for nedkjøling. Det er selvsagt en utfordring hele året, men om vinteren må du være ekstra påpasselig. Du kan ikke slurve med utstyr eller bekledning, sier han og legger til at utgangspunktet alltid bør være, uansett årstid, at du er kledd til å kunne bade. Det betyr for eksempel at du er avhengig av å ha en tørrdrakt, og at du isolerer båten innvendig med saueskinn, tovet ull eller annet utstyr som bidrar til at du holder varmen.

Snu om du støter på is

– Så lenge det ikke legger seg is på vannet eller sjøen, kan du padle hvor som helst, fortsetter Verket.

Noen få dager i desember hvert år kommer solen opp av havet i Kristiansandsfjorden. Da sørger Lars Verket for å få tatt en tur i kajakken så ofte som vær og vind tillater.
Noen få dager i desember hvert år kommer solen opp av havet i Kristiansandsfjorden. Da sørger Lars Verket for å få tatt en tur i kajakken så ofte som vær og vind tillater. (Foto: Sondre Transeth)

Selv har han erfaring med å padle gjennom tynne islag, men det krever en spesiell teknikk der du bruker kajakken som isbryter.

– Jeg balanserer oppå isen med kajakken mellom bena og skyver meg bortover for å få det til. Det er ikke skummelt, men det er nok kun for de spesielt drevne, sier han og råder til at det beste er nok å snu, dersom man skulle støte på is.

Verket opplever ikke at det er tyngre eller vanskeligere å padle om vinteren. Det eneste han har merket seg, er at det på den kalde årstiden er mer drag i sjøen, selv om det på land er helt vindstille. Han synes det er fantastisk å komme så tett på havet, naturen og dyrelivet om vinteren, og forteller at han for noen år siden skaffet julemiddagen fra kajakksetet.

– Torsken trekker jo nærmere land på denne tiden, og ett år så jeg en stor juletorsk inne i tangen langs land. Jeg knertet den med åren, fisket den opp i kajakken og tok den med meg hjem. Det ble en skikkelig god julemiddag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.