– Interessen har vært overveldende. Vi får mange henvendelser fra folk som ønsker å drive mer med det rolige friluftslivet eller som på ulike måter ønsker å utvide friluftslivet sitt. Vi ser spesielt at tipsene vi gir til å gjøre friluftslivet enklere får mye oppmerksomhet, sier Stine Schultz Heireng.

Sammen med søsteren Hege Schultz Heireng tilbringer hun mye tid utendørs og skriver om lavterskelturer på eget nettsted og i bokform. «Tursøstrene» er blitt frontfigurer for sakte friluftsliv, som sportsbransjen merker økt interesse for.

– Når kjedene har rapportert fra andre og tredje kvartal de siste årene, så er det friluftsliv og løpeutstyr som står for en stor del av veksten. Bergans og Norrøna, som er de største i Norge, har hatt en kjempevekst rent omsetningsmessig. Tallene til Den Norske Turistforening bekrefter dette bildet, sier direktør Trond Evald Hansen i Norsk Sportsbransjeforening.

Han sier at friluftslivet kanskje er blitt den viktigste salgsvaren for bransjen. Det er særlig telt, campingutstyr og bekledning som drar veksten. 

– Cirka 60 prosent av inntektene kommer fra tekstil i sportsbransjen. Derfor er tekstildelen en stadig viktigere del av bransjen, sier Hansen.

«Har tatt av»

Sportsnett er en av nisjebutikkene som nettopp spesialiserer seg på friluftslivstekstiler, soveposer, telt samt klatre- og skiutstyr. Butikken i Oslo sentrum hadde i fjor en omsetning på 49,5 millioner kroner og forteller om en jevn prosentvis økning i salget de siste årene.

– Det vi ser er at interessen for friluftsliv og det å være på tur i fjellet har virkelig tatt av de siste årene. Og det er ikke bare personer på pluss 40–50 år. Også ungdom trekker til fjellet, sier butikksjef Gaute Teigen Nilsen.

Hun sier at sakte friluftsliv, men også aktiviteter som klatring, vokser veldig i popularitet. Nilsens erfaring fra en del år i bransjen viser at dersom det går dårligere med økonomien, går det likevel fortsatt bra for sportsbransjen, som totalt nå omsetter for rundt 15 milliarder kroner i året.

Salgshopp på to år

Norrøna leverte i fjor et overskudd på 100 millioner kroner etter flere år med sterk salgsvekst. Devold har økt omsetningen med 30 prosent siden 2015. Bergans økte omsetningen til 665 millioner kroner i 2015. Det var en økning på rundt 200 millioner fra 2013. Selskapet legger først frem sine tall for sist år senere i måneden, men satser nå mer på det norske markedet. 

Også turutstyrsprodusenten Helsport, som har vært ledende på telt og campingutstyr i Norden, har gjort et byks de to foregående årene da de økte omsetningen fra 77,9 millioner kroner til 120 millioner kroner i 2016.

– Det er stor forskjell på selskapene, men at friluftsliv er en fremtidig vinner, er jeg helt overbevist om. Det er en trend som ikke bare er her i Norden, men også i mange andre land, sier Stein Helliksen.

Han offentliggjorde i forrige uke at han solgte alle aksjene i selskapet til Swix Sport.

Helliksen, som fortsetter som administrerende direktør i Helsport, sier han ser spennende markeder internasjonalt som ikke har hatt samme trendutvikling innen friluftsliv som i Europa og Nord-Amerika, og nevner Kina som et eksempel. Han ser veksten i sammenheng med hvordan friluftsliv får stadig mer eksponering i sosiale medier og at de selv har klart å bruke sosiale medier til markedsføring.

– Sosiale medier er nådeløse hvis du ikke leverer, men er på plussiden når det går andre veien, sier Helliksen.

Tror på vekst

Johan H. Andresen-eide Swix Sport er et av selskapene som har sett hvor gunstig «det sakte friluftslivet» er blitt. Det har gjort at det jaktet en utvidelse av friluftslivsporteføljen og kjøpte Helsport. 

– Jeg tror salgsveksten kommer til å fortsette, selv om den kanskje blir litt svakere enn de siste årene. Veksten har vært veldig sterk i Norge. Det er nok en trend i et samfunn som går raskere og raskere og der man er mer og mer påkoblet, at man kan koble av og bruke naturen. Og det gjelder ikke bare det å løpe etter pulsklokke. I sosiale medier ser man også at det er trendy å være ute på tur, sier administrerende direktør Tomas Holmestad i Swix Sport.

Tursøstrene Schultz Heireng sier det sakte friluftslivet handler om å legge merke til detaljene i naturen og oppdage perler i nærområdet. Og hvis man skal investere i ett produkt, anbefaler de hengekøye. 

– Det har gjort det mulig for oss å overnatte i kuperte områder med fantastisk utsikt som vi tidligere bare kunne drømme om. Samtidig bidrar enkelheten med hengekøye til at dørstokkmila blir mye lettere å komme seg forbi. Vi sover mye oftere i hengekøye enn telt, sier Stine Schultz Heireng.(Vilkår)