I indre deler av Troms er det kun vel to ryper per kvadratkilometer, og årets kyllingproduksjon er i tillegg rekordsvak. Det ser noe bedre ut ute ved kysten.

Det er konklusjonen etter at Statskog har gjennomført telling, eller såkalt taksering, av områdene der det statseide selskapet forvalter jakten.

Kald og sen vår

–I nord har det i år vært dårlig med mus og smågnagere, noe som jo er selve motoren i dette systemet her. Uten smågnagere vil mår og rev tære på rypebestanden. Så har vi en sen vår, nesten ekstremt sen. Vi får rapporter om at det fortsatt ligger is på mange vann. Det er jo ikke normalt å kunne pilke på isen i fellesferien. Konsekvensen er at rypa må trekke ned i skogen for å hekke, og der er de større risiko for predasjon fra mår og rev. I tillegg blir kyllingene født veldig sent, noe som er et dårlig utgangspunkt for overlevelse. Så der er ikke situasjonen god. Vi så noe av det samme i fjor. Her mangler vi rett og slett nok stamfugl, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog.

Også i Finnmark meldes det om rekordsmå mengder rype, noe som vil føre til svært strenge kvoter i år.

Bra i sør

men i Sør-Norge er bildet et helt annet. I Njardarheim, fjellområdet mellom Setesdalen, Sirdal og Ryfylke på sørvestlandet, viser tellingene en tetthet på hele 37,6 ryper per kvadratkilometer. I Trysil-traktene er antallet vel 24 ryper og i Rørosområdet 19.

– I sør er kullene i mange områder veldig bra både på ryper og skogsfugl. Jeg vil vel ikke si rekordbra, men bra. Vi må nok tilbake til 2013 for å finne like store mengder i våre områder i sør, sier Breisjøberget.

Noe av forklaringen er godt med smågnagere for rev og mår samt tidlig vår med bra med insekter som kyllingene er så avhengige av. (Vilkår)

Årets kuleste suv. Dermed basta.
Range Rover Velar er det nyeste innen SUV.
02:60
Publisert: