Kjøpesummen ble hemmeligholdt utad da Helliksen og Swix Sport ble enige om handelen av den kjente produsenten av telt, soveposer og ryggsekker i juni i fjor. Men årsregnskapet til tidligere Helsport-eier Helliksens investeringsselskap, Frilav as, viser nå at selskapet gikk fra 2,8 millioner kroner i eiendeler i 2016 til 120 millioner kroner i 2017, etter at han solgte aksjene til Swix Sport. Swix eier nå hundre prosent av aksjene i Helsport.

– Hva skyldes økningen i eiendeler i selskapet?

– Vi har gjort avtale om at jeg ikke skal uttale meg så mye. Sånn er det bare, sier Stein Helliksen til DN.

Helliksen unner seg et utbytte på 8,8 mill. kroner etter fjoråret, mens resten av gevinsten blir stående i hans heleide investeringsselskap.

Helliksen var eier og administrerende direktør av Helsport fra 1974 og bygget opp selskapet til å ha en omsetning på 116 millioner kroner i 2017.

– Nå har jeg valgt å slutte i selskapet og jobber ikke der lenger. Det er enda en grunn til å ikke å gi så mye informasjon, sier Helliksen.

Stor vekst

Swix var ordknappe om kjøpssummen i fjor, men antydet likevel noe om størrelsesordenen.

– Selskapet har en omsetning på rundt 120 millioner kroner og er ganske lønnsomt. Vi sier ikke noe om prising, men det følger omtrent bransjetrendene som ligger der, sa Tomas Holmestad, administrerende direktør i Swix Sport til DN i juni i fjor.

Da gjorde Holmestad det klart at Swix Sport, som er eid av Johan H. Andresen, ser en sterk friluftslivstrend i Norge og at den var forretningsmessig interessant for tiden. De har også produsenter som Lundhags og Ulvang i porteføljen sin.

Helsport gikk fra å ha en omsetning på 71 millioner kroner i 2013 til 120,6 millioner kroner allerede i 2016. Helsport er basert i Melhus og de har sitt hovedmarked i Norge og Sverige. I fjor hadde de 19 medarbeidere.

Sterk bransjetrend

Friluftslivet har vært en vinner i sportsbransjen de siste årene og blitt en hovedårsak til den sterke veksten som har preget sportsbransjen. Helsports omsetningsvekst sammenfaller med veksten også blant andre store turutstyrsprodusenter. Norrøna hadde i 2016 et overskudd på 100 millioner kroner. Devold økte omsetningen med 30 prosent fra 2015 til 2016. Også Bergans har opplevd stor vekst på inntektssiden.(Vilkår)