Det verker i rumper og lår når to mødre og to døtre sliter seg opp 1142 høydemeter under en strålende mai-sol. Bak dem ligger en blikkstille fjord og et bratt fjellmassiv som strekker seg nesten 2000 meter opp mot den knallblå himmelen.

– Jeg har sett så mange bilder herfra og tenkte at det ikke kan være så mektig som folk sier. Men dette er ikke bare stort, det er enormt, sier Andrea Wingelmayr.

Til tross for at hun driver eget skihotell på et av Østerrikes mest populære vintersportssteder er det altså til Kåfjord i Troms hun velger å legge sin egen ferie.

– Vi er vant til fine utsikter, men dette er noe helt annet, sier 59-åringen fra Lech am Arlberg, som har drømt om dette i fem år.

Da siste skiturist forlot hennes eget hotell satte hun seg på flyet nordover.

Med utsikt til fjell og hav nyter turistene en hvit tilværelse opp mot Storhaugen. Fra høyre: Andy Millinger, Leah Dempsey, Andrea Wingelmayr, Jökull Bergmann, Erika Senft Miller, Anna Senft Miller og Valerie Wingelmayr.
Med utsikt til fjell og hav nyter turistene en hvit tilværelse opp mot Storhaugen. Fra høyre: Andy Millinger, Leah Dempsey, Andrea Wingelmayr, Jökull Bergmann, Erika Senft Miller, Anna Senft Miller og Valerie Wingelmayr. (Foto: Thomas T. Kleiven)

Lyngen frister

For skituristene startet dagens tur utenfor døren til Lyngen Lodge. Herfra har driftsselskapet Lyngen Arctic Adventures as organisert eksklusive toppturopplevelser i ti år. En ukes opphold koster vanligvis 40.000 kroner per person og den luksuriøse lodgen har et belegg på nesten 95 prosent gjennom skisesongen.

Siden 2011 er omsetningen mer enn doblet og havnet i fjor på 14 millioner kroner, til tross for at de ikke tilbyr mer enn 16 sengeplasser. Selskapet gikk 1,3 millioner kroner i overskudd i fjor.

– Vi har bedre snøforhold nå enn hva de har hatt i Alpene i løpet av hele vintersesongen. Europeiske gjester søker etter god snø sent på sesongen og de som kommer nå får en full vinteropplevelse selv om det snart er juni, sier briten Graham Austick som er en av lodgens eiere.

Leah Dempsey (fra venstre), Valerie Wingelmayr, Andrea Wingelmayr, Andy Millinger og Graham Austick ser på kartet over Lyngen i stuen til Lyngen Lodge. Turister strømmer til Lyngen Lodge i Kåfjord for å oppleve spektakulære toppturer.
Leah Dempsey (fra venstre), Valerie Wingelmayr, Andrea Wingelmayr, Andy Millinger og Graham Austick ser på kartet over Lyngen i stuen til Lyngen Lodge. Turister strømmer til Lyngen Lodge i Kåfjord for å oppleve spektakulære toppturer. (Foto: Thomas Kleiven)

«All snøen ligger jo her»

Også en amerikansk mor trasker opp fjellsiden bak Lyngen Lodge. Egentlig var planen å dra til Grønland, men krevende logistikk gjorde at skibagen heller ble pakket for Nord-Norge.

– Vi elsker ski og SUP-brett, så det er en drøm for oss å få gjøre begge deler på en og samme dag. I tillegg ønsker vi å oppleve skikjøring helt ned til havnivå før det er for sent. Dette kommer til å endre seg mye de neste 20–40 årene på grunn av klimaendringene, sier Erika Senft Miller som la forrige toppturferie til Antarktis.

– På Island har vi hatt snøkrise denne sesongen. All snøen ligger jo her, sier amerikanerens islandske guide Jökull Bergman.

Mens hans guideselskap er blitt nødt til å kutte turistsesongen med flere uker hjemme på sagaøya bader Norges nordligste fylker i snø, og er midt inne i en rekordlang vårskisesong.

Snørekord

I Indre Troms ligger det fremdeles tre meter snø på 1000 meters høyde og i Finnmark ligger snøen meterdyp nesten helt ned til havnivå.

– Mens vi sørpå knapt har sett snø i dalførene på Østlandet har de tre nordligste fylkene mer snø enn vanlig, sier Heidi B. Stranden hos Norges Vassdrags og Energidirektorat (NVE).

Ifølge NVEs modeller er årets vinter en av de mest snørike siden 1958, som er så langt tilbake modellen går. Størst forskjell fra normalen er det i Indre Troms og i Vest-Finnmark, og ved to av NVEs snøstasjoner har det aldri før blitt målt så mye snø som nå.

– Det spesielle er at det er mye snø over hele Nord-Norge og ikke bare i deler av Nordland eller på Finnmarksvidda. Når det snør en halv meter helt ned til havnivå i mai slipper ikke vinteren taket, sier Stranden.

– Jeg tror jeg skal dø i kveld, sier Valerie Wingelmayr og tar seg til føttene mens hun følger etter moren Andrea opp mot Storhaugen. Universitetsstudenten setter pris på å komme seg bort fra skolebøker og laboratorium i noen dager.
– Jeg tror jeg skal dø i kveld, sier Valerie Wingelmayr og tar seg til føttene mens hun følger etter moren Andrea opp mot Storhaugen. Universitetsstudenten setter pris på å komme seg bort fra skolebøker og laboratorium i noen dager. (Foto: Thomas Kleiven)

Kald sesongavslutning

Lenge så det ut til at årets vinter ikke skulle bli særlig snørik og i de første vintermånedene var eierne av Lyngen Lodge bekymret for om de ville ha nok snø ut sesongen. Desember og januar ble dominert av mildvær og noen steder var gjennomsnittstemperaturen syv garder varmere enn normalt. Men grunnet mye nedbør og kalde temperaturer i april og mai blir skisesongen ekstra lang i år.

– At det er rekordmye snø i Nord-Norge kommer av at det har vært en mild og nedbørsrik vinter etterfulgt av en kjøligere vår med lite snøsmelting, sier Reidun G. Skaland hos Meteorologisk institutt.

Ønsker hotell

Mens hotelleieren fra Østerrike sliter med stive lår, og begynner å tvile på om hun vil nå toppen av Storhaugen, passeres hun av næringskonsulent i Kåfjord kommune Jens Kristian Nilsen. Fra sitt kontor på rådhuset ser han ofte 50 til 60 skikjørere gå i land fra fergen før de forsvinner til fjells med toppturski.

– Toppturturismen har virkelig tatt av og fører til mange nye turistmuligheter, men for å kapitalisere på interessen mangler vi noe folk kan bruke penger på. Jeg skulle ønske Stordalen var litt mer glad i å stå på ski, så kunne vi fått et stort hotell her, sier Nilsen.

Vekst i nord

Sammenlignet med 2016 ble det fra januar til mars i år registrert 22 prosent flere utenlandske gjestedøgn i Nord-Norge. Tallene gjelder for hoteller, campingplasser og hyttegrender, men ikke for private utleietjenester som Airbnb.

Tidligere var det meste av vinterturismen knyttet til områdene rundt Tromsø, men nå er det størst vekst i Finnmark og deler av Nordland. Nordlyset er hovedgrunnen til at så mange kommer, men toppturturismen blir stadig viktigere.

– Vi har bare sett begynnelsen på opplevelsesturismen i Nord-Norge, og toppturturismen kommer i forlengelse av nordlyssesongen. Når nordlysturismen avtar kommer toppturturistene inn for fullt. I fremtiden vil toppturturismen være en veldig viktig del av vinterturismen i Nord-Norge, sier administrerende direktør i Nordnorsk Reiseliv, Trond Øverås, som jobber med markedsføring og utvikling av reiselivsnæringen i Nord-Norge.

Øverås har inntrykk av at majoriteten av toppturturistene inntil nylig har bestått av dyktige skikjørere som ønsker å oppsøke krevende fjell. Men nå ser han at det ikke lenger bare er de spesielt interesserte som kommer.

– Vi ser en langt større interesse fra det vi kan kalle vanlige folk. De er ikke ute etter de heftigste fjellene, men har fokus på gode opplevelser uten å bli totalt utslitt, sier Øverås.

Høydepunktet

Da Andrea Wingelmayr ankom Kåfjord dagen i forveien tittet hun opp på varden høyt over Lyngen Lodge og håpet ingen skulle dra henne opp dit. Etter tusenvis av små skritt står hun nå svært fornøyd på Storhaugen. Bare en seks meter høy snøskavl skiller henne fra det 500 meter høye stupet som lurer på nordsiden av fjellet.

– Jeg trengte å komme ut av komfortsonen. Det føles så godt å være her, sier Wingelmayr og nyter at det er lettere å puste her enn på 3000-meterstoppene rundt sitt eget hjem i Arlberg. Med mobilen knipser hun et bilde av datteren før hun ikler seg en varm dunjakke og puster lettet ut.

– Jeg blir aldri lei av vinteren.(Vilkår)