Flere peker på at våre voldsomme ambisjoner om perfekte barn, et perfekt familieliv med mange venner og fine middager, tidkrevende fritidsinteresser, utenlandsreiser, hytter og lystbåter, kolliderer med at vi også bruker mer tid på jobben enn tidligere, skriver Jyllandsposten.

-Gått amok
Fremtidsforskeren Jesper Bo Jensen sier aktivitetssamfunnet er gått amok, og at familien er blitt et statussymbol som stresser oss.

- Fritiden er blitt til et prosjekt som hele tiden avløses av et nytt prosjekt. Det er ingen pauser i fritiden, sier Bo Jensen til avisen.

Livsstilsforsker og sosiolog Henrik Dahl mener at familielivets og arbeidslivets tradisjonelle roller er byttet om.

-For mange ligger det hardeste slitet i dag i familien og fritiden. Vi kjenner alle den med at "det skal bli godt å komme på kontoret og slappe av litt", sier Dahl.

-Vi er selv ansvarlige
-Roten til det meste stresset finner vi i oss selv og ikke i jobben. Derfor kommer stress heller ikke typisk fra eksterne omgivelser som arbeidsplassen. Men med det stigende antall aktiviteter som vi engasjerer oss i utsetter vi oss selv for mange årsaker til stress, fastslår næringslivspsykologen og forfatteren John Evan-Jones.

-Moteord
Begrepet stress brukes imidlertid ofte upresist, og blir ofte forvekslet med alminnelig travelhet.

-Stress er blitt et moteord, som dekker alt fra travelhet til nervøsitet, uro og lettere anspenthet. Samtidig har vi problemer med å skille mellom stress-symptomer fra arbeid og fritid, fordi de to områdene for flere og flere overlapper hverandre i et generelt for travelt liv, sier direktør Palle Ørbæk fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Les også: Stress krymper hjernen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.