I den ferske spørreundersøkelsen DNB Eiendomspuls om sjøhyttemarkedet og boligmarkedet i Norge, kommer det blant annet frem at folk tar stadig høyere risiko i sjøhyttemarkedet, kjøper stadig dyrere, låner stadig mer og forventer prisoppgang i økende grad.

  • 23 prosent av dem som ønsker å kjøpe fritidsbolig ser på det som en «pengeplassering like mye som et feriested». Om sjøhytter på Østlandet mener DNB at «investeringsviljen øker».
  • DNB mener det er «merkbart lettere å selge dyre hytter i år», som i Eiendomspuls-undersøkelsen omtales som hytter i prisklassen tre til seks millioner kroner og over ti millioner kroner. I undersøkelsen skriver DNB at de «tipper på oppgang i pris på dyrere og attraktive objekter, og nedgang i pris oppnådd på «lavstandardhyttene» uten topp beliggenhet»

Daglig leder Hanne Marie Tegneby ved DNB Eiendom Fredrikstad forteller under presentasjonen av undersøkelsen om et sterkt sjøhyttemarked med mer interesse og bedre besøkte visninger i år sammenlignet med ifjor. Hun sier også at hyttekjøpere «tar mer risiko» i markedet nå.

- Folk beveger ofte den økonomiske rammen i forhold til at planlagte investeringer i fritidsboliger, sier hun til DN.

- Så folk kjøper nå i økende grad med tro på fortsatt økende pris?

- Ja, det kan være et moment. Men også det at de føler at «markedet er bra, dette kan ikke gå galt» også investerer de mer i den fritidsboligen enn det de hadde tenkt.

Hun forklarer at dette er en av hovedgrunnene til at det går tregere å selge hytter i de laveste prisklassene.

- Man får ikke mer for pengene nå enn tidligere. Men kjøpere øker lånerammen og blir mer modige nå, sier hun.

- Spill lotto

Partner Bjørn Erik Øye i analyseselskapet Prognosesenteret er svært skeptisk.

- Nei, nei det er ikke mulig. Du kan ikke bli rik på å kjøpe hytte, sier han.

Han har ikke selv sett de samme tegnene på at folk hverken øker belåning eller kjøper hytte for at den skal øke i verdi, og advarer mot å kjøpe hytte for å tjene penger.

- Du kjøper ikke hytte for å bli rik, du kjøper hytte fordi du er rik. Det er så mye annet spennende å investere pengene i. Spill heller lotto enn å kjøpe hytte hvis du vil tjene penger, sier Øye.

Etterspørsel «eksplodert»

Øye opplever at etterspørselen etter fritidsboliger har «eksplodert» de siste to årene, og viser til at antallet som vurderer å kjøpe seg fritidsbolig har nesten doblet seg til over 100.000. Han får støtte fra administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge.

- Det vi har sett de siste to årene er at etterspørselen har økt ganske mye. Det gjelder både sjø- og fjellhyttemarkedet, sier han og trekker frem tre hovedgrunner til den økte etterspørselen:

  • Økt kjøpekraft blant norske husholdninger
  • Rekordlave renter
  • Lønnsvekst

Men også Dreyer advarer mot å se på fritidsboliger som investeringsobjekt.

- Fritidsboligmarkedet er ikke det som stiger mest i verdi. Det er krevende å gjøre store gevinster på å kjøpe og selge hytteeiendom. Det er mulig, men anbefaler ikke at noen beveger seg inn i hyttemarkedet for å tjene penger, sier han.

Han tror at flere ser på hyttekjøp som langsiktige investeringer, ofte med perspektiv på flere generasjoner.

 

- Det henger også sammen med at dersom du har midler tilgjengelig oppleves fritidsbolig som tryggere enn for eksempel aksje- og rentemarkedet, sier han.

- Investeringsviljen øker når man har en sterk fremtidstro, og det bidrar til å presse prisene opp, sier Dreyer.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Jernbaneverkets interne rapporter avslører gjentatte brudd på sikkerhetsregler: – Liv kan gå tapt dnPlus  (DN+)

Reiseplaner? Sjekk de ekstreme unntakene hvor valutaene er blitt betydelig billigere for nordmenn.

Stordalen om konkurrentens nedleggelse: – Største fiaskoen i nordisk hotellhistorie dnPlus  (DN+)

Konkurrenten svarer: Tror Stordalen har fått solstikk

- Anbefalt av DNtv:

Tesla Model X endelig i Norge
Se vår første prøvekjøring av verdens første elektriske suv.
01:29
Publisert:

Kan man komme i form på en elsykkel?
Episode 1: Formsjekk. DN skal følge Kim Finseth (31) gjennom ett år med trening på elsykkel. Målet er Birkebeinerrittet 2017.
03:32
Publisert:
 

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.