I Arendal kommune ble boplikten opphevet i oktober ifjor, bortsett fra på øyene i skjærgården. I nabokommunen Tvedestrand ble boplikten delvis opphevet året før. Ifølge avdelingsleder Jan Terje Halvorsen i meglerhuset Sørmegleren har det betydd et prishopp på opp mot én million kroner på sjønære boliger med tilgang til båtplass.

 

Prishopp etter bopliktstopp dnPlus (+)

Opphevelse av boplikten betyr imidlertid ikke at alle boliger kan legges ut for salg under fanen for fritidsboliger på finn.no.  Selv om boplikten i en kommune oppheves, må huseier søke kommunen om bruksendring dersom de ønsker å ta en helårsbolig i bruk som en fritidsbolig. Her tas det snarveier - ulovlig sådanne - , ifølge Forbrukerombudet.

Kjøpte hytte- fikk bolig
Forbrukerombudet er kjent med at Tvedestrand kommune har fått henvendelser fra personer som har kjøpt bolig og som har blitt overrasket over at det faktisk ikke er en fritidsbolig de har kjøpt.

– Hyttedrømmen får seg fort et slag for baugen hvis man oppdager at hytta man har kjøpt egentlig er en helårsbolig. Her må eiendomsmeglerne rydde opp, og sørge for at alle boliger som er helårsboliger selges som nettopp det, sier forbrukerombud Gry Nergård i en kommentar.

I et orienteringsbrev som er sendt til en rekke  meglerfirmaer i området minner Forbrukerombudet om at Tvedestrand kommune fører en streng bruksendringspraksis, og "at kommunen avslår søknader om bruksendring fra helårsbolig til fritidsbolig i områder som er regulert til boligformål."

Ulovlig markedsføring
I brevet understreker ombudet at det er ulovlig å markedsføre en bolig som fritidsbolig under fritidsboligfanen på Finn.no, uten at det foreligger bruksendringstillatelse på boligen. Det holder ikke å opplyse i annonseteksten at boligen er registrert som helårsbolig.  Forbrukerombudet mener meglernes praksisk er egnet til å påvirke forbrukerne til å ta en økonomisk beslutning de ellers ikke ville ha truffet, og dermed være " en villedende og urimelig handelspraksis i strid med markedsføringsloven"

– Vi forventer at meglerbransjen setter seg inn i regelverket og følger loven, sier Nergård.

Nergård sier de i første omgang kun har sendt et orienteringsbrev til meglerne, men at de vil overvåke annonseringen på Finn.no fremover for å følge opp om meglerne tilpasser seg regelverket.

 

Disse kommunene har boplikt

Denne boligen, som ligger midt mellom Arendal og Tvedestrand, ble én million dyrere etter at boplikten ble opphevet.
Denne boligen, som ligger midt mellom Arendal og Tvedestrand, ble én million dyrere etter at boplikten ble opphevet. (Foto: Fokus Foto)
 

Les også:

Hvaler-hytter til 2,1 millioner

Nøtterøy og Tjøme ligger på pristoppen

Her får du oppussingsobjekt til 45 mill.  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.