– Nå er det vafler, sier Amila Sehic (33). To gutter på tre og fem år iler til, mens pappa Amer Sehic (33) finner frem syltetøyet. Vinteren er på hell og utenfor bader Mjøsa i solskinn. De voksne tøyser, barna ler og hyttelykken er komplett. Her på Mjøsli finner de roen og får ladet batteriene. Storbyen kan virke langt unna, men setter familien seg i bilen er de hjemme på en knapp time.

– Kort reisevei var helt avgjørende da vi skulle bygge hytte for fire år siden, forteller Amer.

Brukes mer

Nordmenn vegrer seg for å kjøpe fritidsbolig over tre timer fra hjemmet, viser undersøkelser fra de siste årene. Denne smertegrensen blir stadig kortere, hevder partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

– Samtidig har antallet bruksdøgn blitt flere. Økt bruk skyldes høyere standard på hyttene, men også at flere er opptatt av kort reisevei når de kjøper, sier Øye.

Nordmenn bruker i gjennomsnitt hyttene sine 49 dager i året, ifølge Prognosenteret. Det er fritidsboligene i Oslo-regionen som blir hyppigst brukt.

– For mange utvikler hytta seg til å bli et hjem nummer to. Dette er en trend som fortsetter. I en hverdag hvor vi bor stadig tettere på hverandre blir hytta viktigere, sier Øye.

Hjem nummer to

Familien Sehic er på hytta opptil annenhver helg gjennom hele året. Til gjengjeld føler de seg ikke forpliktet til å tilbringe alle ferier her. Prisnivået i området har gitt dem økonomisk frihet til også å prioritere utenlandsturer.

Førsteamanuensis ved Arvid Flagestad ved Markedshøyskolen har lenge forsket på nordmenns ferievaner:

– Før var en hytte en hytte. I dag har det blitt mer å anse som en sekundærbolig. I dette bildet er kort reisevei en avgjørende faktor, sier han.

Kort reisevei er etter innlagt vann, strøm, turområder og solforhold blant det viktigste kriteriet ved kjøp av fritidsbolig i Norge, viser undersøkelser Prognosenteret har gjennomført.

– Her spiller selvfølgelig pris inn, men det vi ser er altså at alpinanlegg og lignende egentlig ikke betyr noe. Dette forklarer også hvorfor en hytte ikke anses som en investering for å tjene penger, men i livskvalitet, sier Øye.

Pose og sekk

I den lune stuen ved Mjøsa nærmer det seg en ny uke i hovedstaden. Denne søndagen blir det tidlig avreise ettersom eldstemann skal i bursdagslag. Foreldrene priser seg lykkelige over at det å reise til og fra hytta ikke krever mye planlegging. Til daglig stortrives de i leilighet i Oslo sentrum. Mens han er førsteamanuensis og forsker ved Det odontologiske fakultet, jobber hun i bransjeorganisasjonen NELFO i NHO. Den kortreiste hytta ble alternativet til å bosette seg i hus med hage utenfor byen.

– Vi elsker bylivet, men dette er vår grønne oase. Slik får vi begge deler, sier Amila.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.