MARBELLA, SPANIA. - Kjøkkenet er jo veldig lite, da. Men dét er det eneste jeg har å sette fingeren på. Beliggenheten er mye viktigere enn et perfekt kjøkken. Jeg tror vi kommer til å ende opp med denne. Og jeg får nok viljen min!

Greta Sørensen og ektemannen Runar fra Sandnes har leid leilighet de tre siste årene i Marbella. Nå er tiden inne for å kjøpe. Tiden er veldig inne for å kjøpe, innrømmer Greta.

- Vi fryser ihjel hjemme på hytta i Rogaland. Visst er det vakkert der, men stemningen blir litt feil når det regner, blåser og er 13-14-15 grader midt på sommeren. Sånn er det, dessverre. Mannen min kan reise ut på fisketur, men jeg som trives best med å sitte og kose meg med et glass vin... Da frister Spania-temperaturer langt mer, sier hun.

Penthouse-leiligheten i Colorado Hills i populære Elviria som de kikker på denne dagen fant de en regnfylt dag på hytta på Finn.no. Da kontaktet de megleren umiddelbart.

- Beliggenheten er det avgjørende

Prisantydning er 425.000 euro, i overkant av 3,8 millioner kroner. Med på kjøpet får de en fantastisk utsikt mot både sjø og fjell, og høy boligstandard. Eneste minus er et lite kjøkken som er svært vanskelig å bygge om.

- Vi leier en leilighet rett oppi åsen her nå og stortrives i dette området. Vi liker roen her, området, restaurantene, menneskene... Så da får det ikke hjelpe at vi kunne ha fått en leilighet for halve prisen en kort kjøretur unna. Beliggenheten er det avgjørende for oss, sier Runar Sørensen.

Megler Christoffer Borg viser Runar og Greta Sørensen rundt i ferieboligen. Foto:
Megler Christoffer Borg viser Runar og Greta Sørensen rundt i ferieboligen. Foto: (Foto: Line Kaspersen)
 

En fersk undersøkelse fra DNB Eiendomspuls viser at én av fem nordmenn drømmer om hytte i utlandet.

Det er nå like mange som drømmer om hytte/fritidsbolig i utlandet, som de som drømmer om hytte på fjellet. Sverige og Spania frister flest, etterfulgt av Frankrike og Tyrkia.

Utenlandsdrømmen holder seg stabil, også når valutakursene svinger, slik tilfellet har vært det siste året.

- Det kan være enorme prisforskjeller innenfor små avstander, og samme objekt kan ligge hos flere meglere til forskjellig pris. Eksklusive salgsobjekter til kun én megler er ikke vanlig i Sør-Europa, sier banksjef Håkon Hansen i DNB Luxembourg.

- Blir værsyke

Han råder imidlertid ferieboligkjøpere i utlandet til å bruke fagfolk:

- Altfor mange «tenker norsk» og har blind tro på meglere, også i utlandet. Når du skal kjøpe eiendom i utlandet er det avgjørende å bruke fagfolk. Både rettigheter som forbruker, tekniske standarder og skatteregler kan være annerledes, advarer Hansen.

Greta og Runar Sørensen er ikke overrasket over at mange nordmenn vil kjøpe i varmere strøk.

- Vi merker godt at vi blir værsyke, i alle fall med det været som har vært i Norge denne sommeren. Her i Marbella er det sol hele året, flotte strender og det er enkelt og billig å komme seg hit med fly, sier Runar.

- Ja, vi har kjøpt flybilletter til Spania siste helgen i oktober og påsken neste år - nå mangler bare ferieboligen. Det er ingen spontanavgjørelse, vi har tenkt på å bytte hytta inn i feriebolig lenge. Men nå gjør vi alvor av det, sier Greta.

Flere vil til Spania

I takt med bedre råd og høyere levestandard de siste 15 årene har nordmenn utvidet horisonten sin når det gjelder hyttedrømmer. Før årtusenskiftet var det bare en liten del som eide fritidsbolig i utlandet. Siden 2001 er antallet personer med fast eiendom i utlandet mer enn syvdoblet. Og tallet er stigende, ikke minst i Spania:

- Flere og flere nordmenn vil kjøpe, og ekteparet Sørensen er veldig typiske for norske kjøpere i Marbella, bekrefter Christoffer Borg, som er daglig leder i Borg & Partners og har lang fartstid som norsk eiendomsmegler i Spania.

- Beliggenhet er absolutt viktigst for de fleste. Dette objektet i Colorado Hills oppfyller mange nordmenns krav: De vil ha høy standard, store og solrike terrasser/balkonger og utsikt mot både sjø og fjell. Heis og parkering i underetasjen med bod er også et pluss, sier han.

Prisene på ferieboliger i Spania har falt 40-45 prosent siden toppen i 2008. Mange nordmenn har derfor de siste årene realisert drømmen om et eget sted i Spania.

Etterspørselen etter finansiering av feriebolig i utlandet økte med rundt 20 prosent fra 2013 til 2014, ifølge banksjef Håkon Hansen i DNB Luxembourg.

Les mer: Dyrere å realisere Spania-drømmen

Les også: Nordmenn blir rundlurt av feriehus-svindlere

- Vi hadde kontrakt, men den var ikke verdt papiret den var skrevet på en gang  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.