MARBELLA, SPANIA. - Du kan unngå konsekvensene ved å inngå et gjensidig testament, slik at den lengstlevende ektefellen får full bruksrett til boligen, forklarer Einar Askvig.

Advokat Einar Askvig i Vogt Advokatfirma har bodd og jobbet i Spania i 16 år, og har hjulpet mange nordmenn med å unngå dyre feller.

Å kjøpe feriebolig i Spania er nemlig noe helt annet enn å skaffe seg en hytte hjemme i Norge, understreker han. Reglene er også annerledes - og ikke så lett å holde seg oppdatert på.

Fra 2015 er reglene slik at ingen som eier bolig i Andalucia-området i Spania skal måtte betale arveavgift hvis boligen har en skifteverdi på under 175.000 euro (cirka 1,6 millioner kroner).

- Veldig mange faller under den grensen, men mange nordmenn har også mye større verdier enn dette. Vær oppmerksom på at grensen kan være forskjellig i ulike deler av Spania, sier Askvig.

- Det er flere måter å redusere arveavgiften på, men ikke fall for fristelsen til å sette verdien av boligen for lavt. Da kan du gå i en ny felle: Spanske myndigheter kan oppjustere verdien på boligen hvis den betraktes som altfor lav. Dessuten vil en moderat skjøteverdi gi en høyere gevinstbeskatning ved salg, da leilighetens inngangsverdi ofte settes lik skjøteverdi, advarer Einar Askvig.

Arveavgift i flere ledd

Fortsatt er det slik at det ikke er mulig å sitte i uskiftet bo i Spania, slik du kan hjemme i Norge. Og det er ikke alle klar over. Gjenlevende ektefelle og øvrige arvinger må betale arveavgift innen seks måneder på den halvdelen av eiendommen som overtas fra avdøde. Ved lengstlevendes død må barna igjen betale arveavgift av lengstlevendes bo. Det betales med andre ord arveavgift i to ledd.

- En situasjon som kan unngås ved at den gjenlevende ektefellen for eksempel får en bruksrett på førsteavdødes del av den faste eiendommen, mens selve eiendomsretten går over på barna, sier Askvig.

Gjenlevende ektefelle må betale arveavgift på bruksretten, men arveavgiften er lavere enn ved overdragelse av eiendomsretten til den gjenlevende ektefellen.

Til gjengjeld vil eiendommens arveavgiftsverdi reduseres på grunn av bruksretten til gjenlevende.

Vedkommende vil da sitte med 50 prosent eiendomsrett og bruksrett på den andre halvparten. Barna kan altså ikke selge den faste eiendommen uten den gjenlevende ektefellens samtykke.

- Rart at man stoler så lite på sine barn

- Har du barn, kan du overføre boligen til barna. Ulempen er imidlertid at barna dine må betale formuesskatt i Norge, sier Einar Askvig.

Han legger til at få benytter seg av denne ordningen. Overraskende få.

- Jeg synes det er rart at man stoler så lite på sine barn, for dette er en avtale som baseres på tillit. Så lenge du sikrer deg en god bruksrett til eiendommen, bør det gå greit. Men du bør også være oppmerksom på at dersom barnet er under 18 år, vil det norske overformynderiet komme inn i bildet. Du er blant annet avhengig av overformynderiets samtykke dersom boligen skal selges, forklarer advokaten.

Setter du boligen på barnebarna, slipper du to ledd på arveavgiften.

Dersom det er tatt opp pantelån på boligen kommer dette til fradrag før arveavgift beregnes.

Ikke hør på «halvstuderte røvere»

Noen spekulerer i den spanske foreldelsesfristen på 4,5 år på arveavgift. Dette er ikke å anbefale, selv om det er noen «halvstuderte røvere av noen advokater» som sikkert vil råde deg til det, ifølge Askvig.

- Når man unnlater å melde fra i Spania at ektefellen er død for å unngå å betale arveavgift, er dette et lovbrudd. Problemet er også at man i løpet av disse årene ikke kan selge eiendommen, da det først krever at det må skiftes.

Før årtusenskiftet var det bare en liten del som eide fritidsbolig i utlandet. Siden 2001 er antallet personer med fast eiendom i utlandet mer enn syvdoblet. Og tallet er stigende, ikke minst i Spania.

Les andre saker om ferieboliger i Spania her:

- Vi har kjøpt flybilletter til Spania siste helgen i oktober og påsken neste år - nå mangler bare ferieboligen

Her vil «alle» pengesterke nordmenn kjøpe feriebolig i Spania

- Ingen er mer kresne enn norske ferieboligkjøpere

- Plutselig kan du få en høyblokk rett foran boligen eller en motorvei i hagen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.