Tall hentet inn av Svensk Mäklarstatistik viser at salget av fritidshus i Sverige har rast med 40 prosent i løpet av første halvår, ifølge nyhetsbyrået TT.

Nye statlige krav om nedbetaling av gjeld trekkes frem som mulig årsak.

- At færre kjøper sommerhytte henger nok sammen med avdragskravet som ble innført den 1. juni, sier Hans Flink, salgssjef hos Svensk Mäklarstatistik.

Fire områder

Med virkning fra 1. juni ble det obligatorisk i Sverige å betale ned på nye boliglån som er større enn halvparten av boligens verdi. Nye boliglån over 70 prosent må nå nedbetales med minst to prosent av det opprinnelige beløpet per år. For lån mellom 50 og 70 prosent blir nedbetalingskravet minst én prosent per år.

- I stedet for å kjøpe et fritidshus, har mange prioritert å kjøpe en primærbolig før kravet ble innført. Det å kjøpe en fritidsbolig er jo luksusforbruk som da er blitt satt til side, forteller Hans Flink.

Salgsnedgangen har vært størst i attraktive områder som Gotland, Åre, Skåne og Stockholm.

I disse områdene har nedgangen i antall salg vært mellom 52 og 62 prosent.

Motsatt i Norge

Mens hyttemarkedet opplever nedgang i Sverige, går det så det suser i Norge.

- Vi opplever en økt interesse generelt i markedet i år, kontra i fjor, sa eiendomsmegler Marius Lindhjem i DNB Eiendom om sommerens hyttemarked til DN i helgen.

Dette ble bekreftet av eiendomsmegler Knut Leinæs i Leinæs og Partner.

- Men markedet er fortsatt edruelig og stiller klare krav til standard, understreket Leinæs.

Nordmenn hamstrer

I tillegg skrev DN i forrige uke at med gode tider i Norge i mange år - og en sterk norsk krone - har det vært både lønnsomt og populært for nordmenn å kjøpe fritidsbolig i Sverige.

Nå eier nemlig nordmenn 11.474 svenske fritidshus i Sverige, ifølge svenske Hem & Hyra.

Klart flest av disse (4.622) ligger ikke overraskende i Vestra Götaland, som grenser til Østfold. Men også i Värmland har nordmenn investert tungt i hyttemarkedet (3.657).

I slutten av juni kom Eiendom Norges prisstatistikk for fritidsboliger. Prisene på sjøhytter i Norge var i juni 1,7 prosent høyere enn på samme tid ifjor.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Parti-topp går før Clinton-møte

Nintendo-aksjen stuper etter Pokémon-varsel  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

De beste taxfree-vinene
Her er de beste kjøpene fra vinhyllene i taxfree-butikken på Gardermoen.
02:33
Publisert: