Oslo Børs endte opp på fredag. Tankrederiet Frontline ble den suverene børsvinneren med en oppgang på nesten 30 prosent, men også Storebrand og Subsea 7 var blant aksjene som bidro positivt.

Frontline steg 29 prosent til 43,26 kroner, etter å ha steget syv prosent på torsdag. Totalt er aksjen opp nesten 38 prosent de to siste dagene, og 43 prosent denne uken.

Sterkere rater
Analytikere TDN Finans har vært i kontakt med mener at oppgangen skyldes sterkere rater.

Analytiker Herman Hildan i RS Platou Markets tror at ratene snart vil komme ned igjen, og at oppgangen er en god mulighet til å shorte aksjen.

- Ratene fra AG (Den arabiske gulf red. anm.) og østover har steget nesten 45 prosent den seneste uken. Nå ligger raten på 42.800 dollar dagen for en VLCC, noe som er det høyeste nivået på et år, sier Hildan til TDN Finans.

Han mener det er for enkelt å se på dagens rater.

- På samme tid i fjor var det også høye rater, men snittet ble vesentlig lavere. Sesongmessig er fjerde og første kvartal sterke i tankmarkedet. De seneste ti årene har ratene i andre kvartal vært lavere enn i første kvartal ni av ti ganger, sier Hildan til TDN Finans.

To andre analytikere TDN Finans har snakket med sier at oppgangen utelukkende skyldes rateoppgangen.

Åtte på rad for Storebrand
Storebrand steg for åttende handledag på rad fredag. Aksjen steg 14 prosent over uken.

Analytiker Eivind Tønnessen i Swedbank First Securities viser til at markedsforholdene for Storebrand har bedret seg den seneste tiden.

-Kredittspreadene har kommet ganske mye inn, mens swaprentene har steget og aksjemarkedet har kommet opp. Dermed ser inntjeningen for første kvartal ganske god ut for Storebrand, og slik det ser ut i dag vil selskapet få reversert en del av det svake resultatet i fjerde kvartal, sier han til TDN Finans fredag.

Han venter at konsensus vil komme opp fremover, gitt den positive stemningen.

Swedbank First Securities tror kredittspreadene vil komme videre inn fremover, og at aksjemarkedet vil stige videre.

-Slik sett ser det bra ut for Storebrand. Selv om det lider under regulatorisk usikkerhet vedrørende Solvency II, behandling av fripoliser og kapitalbehov rundt oppreservering av langt liv, vil selskapet være med på den positive utviklingen i makroøkonomien, sier analytikeren videre.

Meglerhuset har kjøpsanbefaling på Storebrand og kursmål 34 kroner.

Fredag endte Storebrand-aksjen opp 3,0 prosent til 30,47 kroner og ble omsatt for 216 millioner kroner

Sterk ordrebok for Subsea 7
Subsea 7 var blant aksjene som stiger fredag etter at selskapet fikk et driftsresultat på 137 millioner dollar i fjerde kvartal, mens det på forhånd var ventet til 175 millioner. Selskapet meldte samtidig om et utbytte på 0,60 dollar pr aksje, som var markert over konsensus på 0,07 dollar.

Differansen mellom resultatet og forventning ble negativt påvirket av en engangseffekt på 50 millioner dollar i forbindelse med Guara/Lula- prosjektet.

SEB Enskilda ble imponert over ordreboken til Subsea 7, og peker på at 72 prosent av meglerhuset inntektsestimat for 2012 allerede er dekket fra allerede mottate kontrakter. Dekningsraten var på 70 prosent for ett siden.

Av ordreboken på 8.535 millioner dollar, ventes rundt halvparten å bli utført i 2012.

”Kombinasjonen av å fjerne usikkerhet i forhold til 2012 sammenlignet med konsensus, høyere ordreinngang og kontantutbetalinger til aksjonærene, betyr at vi tror aksjen vil bevege seg høyere, selv om vi må justere 2012- estimatene ned”, heter det i en oppdatering fra meglerhuset.

SEB Enskilda estimerer driftsinntekter på 5.905 og 6.942 millioner dollar i 2012 og 2013, mens driftsresultatet ventes til 941 og 1.180 millioner dollar.

Ordreinntaket ventes å være på 7.500 og 6.500 for 2012 og 2013, og book-to- bill-forholdet anslås til 127 og 94 prosent for periodene.

Subsea 7-aksjen steg 5,3 prosent til 143,00 kroner.

Oslo Børs steg 0,60 prosent til 434,45 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 5,0 milliarder kroner.

Les også:

<b>Subsea 7 overrasker med høyt utbytte</b>

<b>Fallende forbrukertillit bremser Wall Street</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.