Avtalen inngått i forrige uke mellom Iran, de faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd og Tyskland knyttet til Irans atomprogram ventes å være positiv for ratene i tankmarkedet.

Det skriver Morgan Stanleys shippinganalytiker Fotis Giannakoulis i en oppdatering, ifølge Bloomberg News.

Oppjusterer

En tilbakevending av iransk oljeproduksjon etter atomprogram-avtalen vil kunne fylle minst 15 VLCC-skip, mener analytikeren.

Til tross for at deler av denne etterspørselen kan bli dekket av de 17 VLCC-skipene og de 2 suezmax-skipene eiet av National Iranian Tanker Company (NITC), som nå brukes til å lagre om lag 35 millioner fat råolje, så venter Morgan Stanley at hoveddelen av denne etterspørselen vil bli dekket av andre skip.

Morgan Stanley venter at VLCC-ratene i snitt vil ligge på 58.000 dollar dagen i annet halvår 2015, som er oppjustert 21 prosent fra meglerhusets tidligere anslag.

Positiv påvirkning

«Vi tror nå at ratene vil fortsette på samme nivå i første kvartal 2016», skriver meglerhuset, som venter at ratene deretter vil bli svekket som følge av økt flåte-tilbudsvekst kombinert med potensial for høyere oljepriser.

VLCC-ratene anslås til 46.000 dollar dagen i 2016, fallende til 40.000 dollar dagen i 2017.

Suexmax-ratene anslås til 36.000 dollar dagen i 2016 og 30.000 dollar dagen i 2017.

Aksjer som vil bli påvirket fordelaktig opplyses er Frontline, Eurnav, Tsakos Energy Navigation, Nordic American Tankers og Teekay Tankers, ifølge oppdateringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Sikkerhetsrådet godkjente Iran-avtalen

Positiv åpning på Wall Street

Eksplosjon i fiskeribedrift på Melbu

Se DNTV: Tren deg sterk på fem minutter

Tren deg sterk på fem minutter
Sjekk kjendistrenerens effektive treningsprogram.
05:16
Publisert: