Økonomisk ansvarlighet og handlingsregelen for bruk av oljepenger har fått stor plass i valgkampen. Det skyldes ikke minst at statsminister Jens Stoltenberg har forsøkt å skremme bort potensielle borgerlige velgere med å vise til Fremskrittspartiets økonomiske politikk.

Han har dessverre et poeng, selv om det ikke er godt nok til å ønske seg fortsatt rødgrønt styre. DN ønsker, som vi skrev i lørdagens valgleder, et regjeringsskifte. Men det er ikke likegyldig hvordan en ny regjering er sammensatt, og det må være en forutsetning at den fører en ansvarlig økonomisk politikk og beholder handlingsregelen.

Vi håper av den grunn, og på grunn av Frps holdninger til innvandrere, at Frp blir minst mulig. Det gjør ikke situasjonen bedre at tidligere Frp-leder Carl I. Hagen lover å lage bråk hvis ikke Frp-leder Siv Jensen får gjennomslag for nesten alle partiets mest outrerte synspunkter. Samarbeid handler om å gi og ta. Det handler om kompromisser. Det er ikke tilfeldig at Frp var uten innflytelse da Hagen var partileder.

Frp nekter som eneste parti på Stortinget å godta handlingsregelen. Den sier at vi ikke skal bruke mer enn fire prosent av de oljeinntektene som er spart på oljefondet. Oljeinntektene skal spares slik at ikke én generasjon bruker opp hele formuen, og fordi norsk økonomi vil bli kokt i stykker dersom vi pøser inn oljeinntekter i for høyt tempo.

Høyre og Frp har kritisert den sittende regjeringen for å bruke mindre av økningen i oljeinntektene på investeringer og utdannelse enn det Stortinget var enig om da handlingsregelen ble vedtatt. De bør også huske at skattelettelser var med på den listen.

En ny regjering kan starte med å gjøre om på de feilprioriteringene Stoltenberg-regjeringen gjorde. Med et statsbudsjettet på over tusen milliarder kroner, bør de finne rom for endringer. Frp bør slutte å lete etter kreative hull i oljefondet, og Høyre bør dempe iveren etter å bruke offentlig privat samarbeid (OPS) på en måte som belaster fremtidige budsjetter.

Partier som bekjenner seg til frihet og setter enkeltmennesket i sentrum, kan ikke med æren i behold bruke mer statlige penger enn sosialdemokratiske og sosialistiske partier. Vi tror at en regjering hvor Høyre og Venstre får tung innflytelse på politikken, både vil holde orden i økonomien og gi Norge den kursjusteringen landet trenger.

Les også: Gi Solberg en sjanse
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.