Så langt i år har tendensen vært klar: Det globale aksjemarkedet har gitt en negativ avkastning på fire prosent, mens amerikanske statsobligasjoner i løpet av samme periode gitt en positiv avkastning på 8,2 prosent.

Frykt har ført til at mange investorer har flyktet til tryggheten i markedet for statsobligasjoner. Der i gården regnes amerikanske statsobligasjoner som det tryggeste av det trygge.

I løpet av det siste døgnet har uroen rundt den økonomiske utviklingen i verden på nytt ført til turbulens i markedene. Bakgrunnen er svake amerikanske nøkkeltall. Negative overraskelser i de ukentlige tallene fra arbeidsmarkedet og i den regionale konjunkturindeksen fra Philadelphia Fed har skapt kraftige reaksjoner.

- I en uke som dette, med så få viktige nøkkeltall internasjonalt, lar markedene seg lett påvirke av overraskelser i nøkkeltall som normalt sett ikke pleier å drive markedene, skriver seniorøkonom Katrine Godding Boye i morgenrapporten fra Nordea Markets fredag.



Økt uro
De amerikanske nøkkeltallene ble triggeren som sendte europeiske og amerikanske børser nedover torsdag ettermiddag og kveld. De asiatiske børsene fulgte etter natt til fredag. Vix-indeksen, som måler svingningene i aksjemarkedet og derfor blir sett på som en slags fryktindikator, steg for andre dag på rad.

I rentemarkedet førte uroen til ytterligere etterspørsel etter amerikanske statsobligasjoner. Investorer som investerer i disse obligasjoner låner i praksis ut penger til den amerikanske staten. En stat som blir ansett som en av de tryggeste motpartene man kan ha dersom man låner ut penger.

Økt etterspørsel fører til at prisen på obligasjonene stiger. Dermed faller den samlede rentegodtgjørelsen som investorene får for å låne ut penger. Siden amerikanske statsobligasjoner blir ansett som noe av det tryggeste man kan investere i, øker etterspørselen når det er turbulens i finansmarkedene.

Laveste rente på 17 måneder
Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner er nå på sitt laveste nivå på 17 måneder etter at den fredag faller ned mot 2,55 prosent. Renten på statsobligasjoner med fem års løpetid faller ned mot 1,37 prosent.




Kilde: Det amerikanske finansdepartementet



På grunn av den korte løpetiden tenderer toårige amerikanske statsobligasjoner til å følge utviklingen i den amerikanske styringsrenten. Styringsrenten ligger for tiden i et rekordlavt intervall mellom null og 0,25 prosent.

Forskjellen mellom den øvre grensen i styringsrentens intervall og toårige statsobligasjoner er nå på 22 punkter. Dette er den laveste forskjellen siden styringsrenten ble kuttet til det rekordlave nivået i desember 2008.

Statspapirer med lengre løpetider blir i tillegg til styringsrenten påvirket av nasjonens gjeldsbyrde og inflasjon. I markedet spekuleres det i om økende aktivitet i økonomien, og dermed økte skatteinntekter, vil føre til et mer begrenset behov for myndighetene til å låne penger i markedet.

Låner mindre
I neste uke planelgger det amerikanske finansdepartementet å legge ut to-, fem- og syvårsobligasjoner for tilsammen 102 milliarder dollar. Det er den laveste summen for denne kombinasjonen siden mai 2009.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve bidrar i tillegg til ytterligere press på rentene. Denne uken kjøpte banken opp statsobligasjoner i markedet for 6,16 milliarder dollar. Oppkjøpene er en del av sentralbankens program for å sikre lave lånerenter for amerikanske bedrifter og husholdninger.

Les også: USA trenger hjelp

Lavere tilbud og høyere etterspørsel gjør at porteføljeforvalter Masataka Horii i Asias største rentefond Kokusai Global Sovereign Open Fund mener at amerikanske statsobligasjoner med lang løpetid ser attraktive ut og venter ytterligere prisoppgang.

- USA forsøker å kutte størrelsen på budsjettunderskuddet, noe som vil føre til mindre tilbud, sier Horii til Bloomberg News.

Bra for Oljefondet - på kort sikt
For det norske oljefondet, som ved utgangen av juni hadde over 140 milliarder kroner investert i amerikanske statspaprier, fører rentenedgangen til at beholdningen på kort sikt øker i verdi. Etterhvert kan imidlertid de lave rentene på statsobligasjoner bli en utfordring for fondet.

- Rentenivået generelt faller betydelig, og det er bra for obligasjonsbeholdningen på kort sikt. På lengre sikt betyr det at vi får dårligere betalt for å være investert i statsobligasjoner, sa oljefondsjef Yngve Slyngstad i et intervju med DN.no i forrige uke.

Slyngstad viser til at rentene på toårslån har falt under en halv prosent, femårslån under 1,5 prosent og for tiårslån under tre prosent.

- Det er en realavkastning etter inflasjon som ikke er veldig god. Det som så ut som risikofri avkastning er blitt avkastningsfri risiko, sier Slyngstad.

Les mer: Oljefondet får elendig betalt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.