Til tross for et lavt rentenivå og en begrenset oppgang i arbeidsledigheten fortsetter forbruket å utvikle seg svakt her til lands. De siste månedene har forbruksveksten mer eller mindre stoppet opp. Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at detaljomsetningen falt i juni.

Ifølge statistikk som SSB la frem torsdag falt detaljhandelsbedriftenes omsetningsvolum med 0,3 prosent fra mai til juni i år.

På forhånd var det ventet en oppgang på 0,2 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans. Anslagene varierte imidlertid fra minus 0,2 til pluss 0,7 prosent.

Frykt
Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB Nor Markets tror den svake utviklingen delvis skyldes økt uro rundt utviklingen i internasjonal økonomi.

- Det er nok en del frykt som knytter seg til det internasjonale bildet, som har svekket seg, sier Magnussen til DN.no.

En annen grunn kan være at husholdningene prioriterer å bruke pengene til andre formål enn forbruk.

- Norske husholdninger har mye gjeld og føler nok at det kan være fornuftig å prioritere sp#229 og nedbetaling av gjeld fremfor forbruk i dagens situasjon, selv om rentene er lave, sier Magnussen.

Butikkhandel med nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger, samt med IT-utstyr bidro mest til nedgangen, opplyser byrået. Butikker med salg av klær og sko samt elektriske husholdningsapparater hadde en økning i sesongjustert volum i samme periode. Utenom bensinstasjonener, var omsetningsnedgangen på 0,1 prosent fra mai til juni.



Hemmer veksten
Forbruket er den viktigste enkeltkomponenten i norsk økonomi og står for mer enn 50 prosent av fastlands-bnp. Svak utvikling i forbruket kan føre til at det tar lengre tid før aktiviteten tar seg opp og arbeidsmarkedet snur, mener Magnussen.

- Det kan bety at veksten blir lav i andre kvartal og også lavere enn man hadde sett for seg fremover.

- Vi har sagt at vi tror at arbeidsmarkedet vil svekke seg videre og det kan komme til å bli resultatet av dette. Og da blir det mindre behov for å sette renten opp, sier Magnussen.

Forbruket har i løpet av det siste halve året til tider ligget langt under prognosene fra Norges Bank. Ved forrige pengepolitiske rapport i juni måtte banken se seg nødt til å ta forbruksestimatene kraftig ned.

Dersom den svake utviklingen fortsetter, kan det bety ytterligere nedjusteringer.

- Mange hadde sett for seg en sprekere utvikling i forbruket enn dette. Ikke minst Norges Bank.Fortsetter det å gå såpass svakt et par måneder til tror jeg de kommer til å gjøre nedjusteringer i oktober, sier DnB Nor-økonomen.

Nedgang i varekonsumet
Den sesongjusterte varekonsumindeksen fra SSB, som også ble lagt frem torsdag, var ned 2,2 prsoent på månedsbasis i juni. I mai var indeksen opp 1,1 prosent.

Husholdningenes kjøp av biler, reservedeler og drivstoff viste en nedgang på 1,1 prosent fra mai til juni, etter en oppgang på tre prosent måneden før. Konsumet av mat, drikkevarer og tobakk gikk ned med 0,7 prosent, mens forbruket av elektrisitet og brensel viste en nedgang på 1,3 prosent, opplyser SSB.

Husholdningenes konsum av varer i gruppen "andre varer" var 0,3 prosent høyere i juni enn måneden før. Det var særlig kjøp av klær og sko som bidro til veksten for denne varegruppen.

Uten justering for sesongvariasjoner var husholdningenes totale varekonsum 5,3 prosent høyere i juni 2010 sammenliknet med samme måned året før.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.