Rentene på statsobligasjoner utstedt av PIIGS-landene (Portugal, Irland, Italia, Hellas og Spania) fortsatte opp til rekordhøye nivåer tirsdag. Tiårige obligasjoner fra landene steg over 10 punkter, mens andre europeiske renter var svakt ned.

De italienske tiårige rentene steg 12 punkter til 6,11 prosent, noe som er 3,70 prosentpoeng over tilsvarende tyske renter. Den spanske tiårsrenten nådde tirsdag et nivå på 6,49 prosent, som er det høyeste nivået siden 1997. Differansen til tyske renter steg ytterligere på grunn av nedgangen i tyske renter.

- Ond sirkel
- Det er ingen spesielle nyheter som driver rentene, og dette ser ut som en ond sirkel det er vanskelig å komme ut av, skriver Danske Markets i en oppdatering tirsdag. De sammenligner med en tilsvarende bevegelse for tre uker siden, som ble stanset av meldinger om at Kina og Den europeiske sentralbanken (ESB) kjøpte obligasjoner.

- Plutselig har Italia blitt med de andre i periferien. Investorene er generelt overvektet i Italia i forhold til andre perifere markeder, og det vil bli en vanskelig posisjon å komme seg ut av, sier rentestrateg Justin Knight i UBS til Bloomberg News.

- Hvis vi ser en tilbakegang av dagens renteoppgang, venter vi at europeiske ledere igjen vil gi uttrykk for sin forpliktelse om å begrense gjeldskrisen, skriver Danske Markets tirsdag.

De italienske og spanske tiåringene nærmer seg nå 7 prosent, som Bloomberg News karakteriserer som "grensen" der Hellas, Portugal og Irland ble hjulpet med støttepakker.

Les også: Frykter ny resesjon i USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.