Den uavklarte politiske situasjonen etter valget mandag har ført til store utslag i finansmarkedene de siste dagene. Frykten for landets økonomiske fremtid gjør at investorene blant annet krever langt høyere betaling for å låne ut penger til den italienske staten.

Dyrere lån
Italia gjennomførte onsdag den første store auksjonen av statsobligasjoner med lengre løpetider etter helgens valg. Auksjonen bekrefter at investorene nå krever en høyere rente for å låne landet penger.

  • I en auksjon av femårige statsobligasjoner hentet landet 2,5 milliarder euro. Renten endte på 3,59 prosent, mot 2,94 prosent i tilsvarende auksjon i januar.
  • I en auksjon av tiårige statsobligasjoner hentet landet 4,0 milliarder euro. Renten endte på 4,83 prosent, mot 4,17 prosent i tilsvarende auksjon januar i år

Italia er den mest gjeldstyngede nasjonen i eurosonen med en statsgjeld på nesten 2000 milliarder euro. Gjelden utgjør 127 prosent av årlig bnp og landet er derfor svært sårbart for høyere renter på statsgjelden.

Store reaksjoner
I annenhåndsmarkedet omsettes italiensk statsgjeld med ti års løpetid onsdag formiddag med en rente på 4,82 prosent. I forkant av onsdagens auksjonen ble obligasjonene omsatt med en rente på over 4,90 prosent. I forrige uke var renten i overkant av 4,20 prosent. Renten på tyske statslån med tilsvarende løpetid, som gjerne brukes som en referanse for land som oppfattes som trygge betalere, er onsdag på 1,45 prosent i annenhåndsmarkedet.

Prisen på forsikring mot mislighold av statsgjelden har samtidig økt markert. Onsdag morgen melder dessuten kredittvurderingsbyrået Moody's at ratingen på landets statsgjeld kan bli nedgradert i etterkant av valget.

I tillegg til høyere statsrenter har også italienske aksjer falt kraftig de siste dagene. Tirsdag innførte myndighetene et todagersforbud mot shortsalg av den italienske storbanken Intesa etter at aksjen falt ti prosent.

LES MER:

Italiensk lånethriller etter valgkaos

Italia stopper shortsalg i bankaksje

Moody's advarer Italia (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.