Ifølge Bloomberg News har Hellas' statsminister Lucas Papademos lykkes i å forhandle frem en generell budsjettavtale med de tre partilederne i koalisjonsregjeringen. Men detaljene gjenstår fortsatt og partilederne er opptatt av sin posisjonering frem mot valget i april.

Ifølge morgenrapporten fra SEB mandag har imidlertid Papademos truet med å gå av om regjeringen ikke vedtar de nødvendige tiltakene.

Hellas har heller ikke fått på plass den endelige avtalen for privat involvering i nedskrivingen av statsgjelden. Ifølge Handelsbanken Capital Markets dreier gjenstående usikkerhet seg blant annet om hvorvidt også offentlige institusjoner som Den europeiske sentralbanken skal måtte ta tap på sin beholdning av greske statsobligasjoner.

Konkursfare
"Det ryktes at ESB har sett på ulike måter å bidra på uten at de bryter med bestemmelsen som forbyr sentralbanken å finansiere budsjettunderskuddene i medlemslandene", skriver meglerhuset i sin morgenrapport mandag.

Dermed har eurogruppens president vært ute og advart om at Hellas vil gå konkurs dersom kravene fra troikaen ikke implementeres umiddelbart.

- Muligheten for konkurs bør bidra til at Hellas finner ny styrke på områdene der det er lammelsestegn når det gjelder å implementere nødvendig reformer, sa Jean-Claude Juncker, i et intervju med Der Spiegel, ifølge Dow Jones Newswires søndag.

Dersom troikaen konkluderer med at Hellas ikke har gjort nok for å redusere budsjettunderskuddet vil ikke den andre redningspakken bli utbetalt og landet vil etter all sannsynlighet misligholde gjeldsforfallet i mars.

Sterkere krone
Kronen går sterkere før Norges Banks statsobligasjonsauksjon mandag, men tiåringen er lite endret. Fokuset rettes for øvrig mot de pågående forhandlingene i Hellas hvor konkursfaren blir stadig større.

Kronen styrker seg både mot euro og dollar mandag morgen, etter å ha falt tilbake gjennom helgen. Den amerikanske valutaen trakk litt opp i natt, men har snudd igjen i morgentimene og noteres rundt 1,3092 mot euro.

De lange rentene trekker opp både i Italia og Spania mandag, mens de greske og portugisiske faller.

Rentemøte torsdag
Renten på norske tiårige statsobligasjoner er uendret på 2,32 prosent før Norges Bank skal emittere NST 473 med inntil tre milliarder kroner.

Den tyske tiåringen er ned fire basispunkter til 1,89 prosent.

Mandag er europeisk investortillit og tyske industriordre eneste nøkkeltall på agendaen, men senere i uken ventes det at fokuset rettes mot rentemøtet i Den europeiske sentralbanken torsdag - og særlig sentralbanksjef Mario Draghis uttalelser under den påfølgende pressekonferansen.

I Norge blir fredagens inflasjonstall ukens viktigste. Tallene kan ifølge Nordea Markets få stor betydning for Norges Banks rentebane som skal legges frem i mars.

I januar i 2011 var prisveksten ganske lav på månedsbasis, noe som kan bidra til å løfte kjerneinflasjonen for januar 2012.

Handelsbanken Capital Markets påpeker imidlertid at momsøkningen på matvarer utgjør en usikkerhetsfaktor, mens fortsatt lave strømpriser ventes å holde den samlede prisveksten lav - mye lavere enn Norges Banks anslag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.