Økonomer venter at den kinesiske sentralbanken (PBoC) vil gjennomføre ytterligere lettelser gitt lav inflasjon og nedkjøling i økonomien. Dette kan imidlertid øke boblen i eiendomsmarkedet.

Inflasjonen i Kina steg 1,4 prosent i november på årsbasis, mens produsentprisene var ned 2,7 prosent i november.

- Ettersom Den kinesiske sentralbanken har brukt opp sine nye og ineffektive tiltak må den redusere bankenes reservekrav for å gjenopprette effektiviteten til tiltakene og kredibilitet i markedet, sier sjeføkonom Liu Li-Gang i Australia & New Zealand Banking Group til Bloomberg News.

Capital Economcis og Nordea Markets skriver onsdag at de er enige i at prispresset vil fortsette å avta.

Nordea Markets skriver imidlertid at et kutt i bankenes reservekrav i nær fremtid fra PBoC vil gjøre mer skade enn bedring, ettersom dette vil styrke boblen innen eiendomsmarkedet og gjeld.

Nordea Markets venter at PBoC vil holde renten uendret og være forsiktig i pengepolitikken fremover.

Capital Economcis er imidlertid ikke bekymret for deflasjon ennå, og viser til at fallet i matvareprisene fra 2,5 prosent til 2,3 prosent er hovedårsaken til at samleindikatoren ble svakere enn ventet. Fallet virker videre å være drevet av fall i oljepris og et roligere eiendomsmarked, skriver økonomene.

Videre skriver Capital Economcis at fallet i produsentprisindeksen ikke gir grunnlag for større bekymring ettersom fallet i prisen på innsatsfaktorene til industrien faller grunnet lavere råvarepriser.

Samtidig er prisen ut fra produsentene og til sluttbruker nær uendret, noe som gjør at mange selskaper er bedre stilt.

Samlet sett vil disse faktorene øke forbruket til husholdningene fremover, skriver Captial Economcis.

Les også:

Ser oljepris nær 60 dollar i 2015

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.