En måned etter at Jens Stoltenberg etterlyste en ny redningspakke for gjeldsherjede Hellas og en avtale mellom republikanere og demokrater om gjeldstaket i USA, måtte statsministeren torsdag konstatere at situasjonen i verdensøkonomien er minst like alvorlig – til tross for at begge ønskene ble innfridd.

- Selv om de pakkene man ble enig om i juli er viktige, og situasjonen ville vært verre uten dem, så var det mer at man avverget noe som kunne blitt enda verre enn at man løste de økonomiske problemene, sier Stoltenberg på spørsmål fra DN.no under en felles pressekonferanse etter et møte med presidenten i Det europeiske råd, Herman van Rompuy.

-Farlig kombinasjon
Mens Stoltenberg snakket, raste aksjemarkedene i Europa og Norge atter en gang. Oslo Børs falt hele seks prosent, i tråd med de største europeiske børsene. Det er det største fallet i Oslo i år.

- Problemet er at arbeidsløsheten er så høy og den økonomiske veksten så lav. Da har heller ikke långivere, finansmarkeder, investorer tillit til at man greier å få bukt med den store statsgjelden, og da vil det være usikkerhet om den økonomiske framtiden. Så det store spørsmålet for disse landene er hvordan få folk i jobb for å øke verdiskapningen og få opp den økonomiske veksten.

Stoltenberg la spesielt vekt på at arbeidsløsheten i Europa kan bidra til å skape et nytt økonomisk tilbakeslag, og så seg igjen nødt til å understreke at det ville være en ”illusjon” å tro at Norge ikke blir rammet, siden vi eksporterer over halvparten av vår produksjon, i all hovedsak til EU.

- Det er en farlig kombinasjon av økonomiske utfordringer i Europa nå. Arbeidsløsheten biter seg fast, og etter at økonomien begynner å vokse igjen har vi sett at den blir værende på høye nivåer. Det er en stor fare for europeiske land, men kan også bidra til nye tilbakeslag og økende ledighet i Norge hvis man ikke lykkes med å stabilisere europeisk økonomi, advarer statsministeren.

- Kan inspirere
Stoltenberg tillot seg igjen et lite spark til europeiske land som ifølge ham har unnet seg norsk velferd med amerikanske skattenivåer. Ifølge statsministeren har gjeldstyngede land også et ansvar for å kutte utgifter og øke inntektene. Om norske forhold ikke kan overføres til andre europeiske land, mener likevel Stoltenberg at det er et eksempel å følge:

- Det er ikke mulig å kopiere et annet land. Men det er mulig å la seg inspirere.

- Ingen ny resesjon
EU-president Van Rompuy tror på sin side ikke at verdensøkonomien vil bli utsatt for en ny resesjon, men han utelukker ikke at veksten kan bli lavere i andre halvår enn forventet.

- Det er ikke noen utsikter for negativ økonomisk vekst. Veksten kan være lavere enn ventet, akkurat som veksten i 2010 og første halvdel av 2011 var høyere enn ventet. Men vi ser ikke negativ økonomisk vekst eller en ny resesjon, sier han.

Van Rompuy understreker at alle i dagens situasjon må ”holde orden i eget hus”, og ba land med budsjettoverskudd om å justere sin politikk for å tilpasse sine valutakurser. Når det gjelder eurosonen, er oppgaven ifølge ham å gjenreise den finansielle stabiliteten.

- Det vil ta tid å gjenreise tilliten til verdensøkonomien, men vi vil greie det, forsikrer han.

- Essensen av Norge forblir
Van Rompuy understreket for øvrig at hans hovedanliggende i Oslo var å kondolere det norske folk på vegne av EU etter terrorangrepene 22. juli. EU-president og den norske statsministeren la ned en blomsterbukett foran domkirken i Oslo torsdag ettermiddag.

- Selv om sårene vil trenge tid til å gro, vil essensen av Norge forbli den samme, uttaler Van Rompuy.

Les mer:

<b>- Illusjon å tro at Norge ikke rammes</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.