- Prisene i Oslo kommer trolig til å stige mer enn ti prosent i Oslo i år, neste år og året etter der igjen, hvis det ikke skjer noe dramatisk, sier administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren.

I 2015 steg boligprisene i Oslo 9,9 prosent. I løpet av de tre første månedene i år steg prisene nye seks prosent.

- Jeg tror dessverre at prisene kommer til å bevege seg ytterligere oppover denne måneden, selv om det var veldig sterk prisstigning i mars. I Oslo tror jeg vi får en oppgang på 1-2 prosent i april, sier Meier.

For landet som helhet venter hun at aprilprisene, som legges frem onsdag 4. mai, vil vise en oppgang på 0,5-1 prosent.

- I Oslo er det full krise

Administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom deler Meiers syn på prisutviklingen i Oslo i april og for resten av året.

- Oslo-markedet er veldig spesielt. Mangelen på balanse melleom tilbud og etterspørsel slår ut i enda større grad enn tidligere. En boligprisvekst på ti prosent i året er ikke bærekraftig over tid, sier Halvorsen.

Hverken Meier eller Halvorsen kan huske en vår med så kraftig prisvekst i hovedstaden.

- Et så stort misforhold mellom tilbud og etterspørsel i Oslo som nå har det aldri vært. I Oslo er det full krise. Trykket på leiligheter er jo helt forferdelig og vi er langt unna å kunne møte etterspørselen. Og det kommer til å bli verre og verre og verre de nærmeste årene, fordi det bygges for lite. Det er dette som styrer prisutviklingen, sier Meier.

- Har forverret seg litt

I den andre enden av skalaen er Stavanger-markedet.

- Til tross for at prisene gikk noe opp i mars, ser vi at det tar veldig lang tid å selge boliger i Stavanger. Både kjøpere og selgere er avventende. Våre tall viser at det tar 80 dager å selge en bolig der, altså lengre tid enn i første kvartal. Så trenden ser ikke noe annerledes ut enn den har vært. Kanskje situasjonen for både selger og kjøper har forverret seg litt, sier Halvorsen.

I landet forøvrig mener Halvorsen boligmarkedet er i balanse.

- I Bergen er det også for få boliger til salgs. Det gjennomsnittlige boligsalget tok 20 dager i april, ifølge våre tall, sier Halvorsen.

Ifølge Halvorsen går salgene raskere i Kristiansand. Den gjennomsnittlige salget tok 64 dager i april mot 84 dager i mars.

I Trondheim tok det gjennomsnittlige boligsalget 27 dager i april, mens det tok 34 dager i Tromsø, ifølge DNB Eiendoms tall.

Halvorsen venter flat prisutvikling i Trondheim, Tromsø og Kristiansand i april.

- Boligprisene presses oppover

Administrerende direktør Hedda K. Ulvness i Eie eiendomsmegling mener boligtørken vi opplevde i første kvartal er et tilbakelagt stadium.

- Salgsvolumene hittil i april er 60 prosent høyere enn fjoråret. Det er verdt å merke seg at disse avvikene på månedsbasis skyldes tidlig påske og for et riktig bildet av markedet må man se de fire første månedene under ett. Gjør man det oppleves boligmarkedet som normalisert, dog med ett unntak – boligprisene presses oppover, sier Ulvness.

Boligene Eie formidlet i april gikk i gjennomsnitt 190.000 kroner over prisantydning, mot 33.000 kroner prisantydning i april 2015.

- Dette gir uttrykk for at etterspørselssiden er sterk selv med økning i volumene. Fremover forventer vi fortsatt økning i antall boliger til salgs, sier Ulvness.

Les også:
Meglerne dropper verditakst på boliger i Oslo

- Dette er svært høyt og er et symptom på et presset boligmarked  

20 punkter som krymper skatten  

 Når også nyboliger nå rives vekk, sier det seg selv at prisveksten vil fortsette

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.