I den ferske utgaven av kvartalsrapporten til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) - «Økonomiske overblikk» - gir medlemsbedriftene det svakeste bildet av markedssituasjonen siden høsten 2010.

Nå frykter NHO-bedriftene at veksten i norsk økonomi stopper helt opp og tipper over i tilbakegang i mange deler av landet. Årsaken er svake internasjonale konjunkturer og avdempet innenlandsk etterspørsel.

- Vi tror fastlands-BNP vil vokse med bare rundt 2,0 prosent i år og neste år. Vår vurdering av tallene er at risikoen ligger på nedsiden av dette anslaget og at veksttakten kan falle enda mer, sier avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO i en pressemelding tirsdag.

Taper til utlandet
Det er industrien, og spesielt eksportbedrifter, som ikke har leveranser til petroleumssektoren som har de laveste forventningstallene.

Samtidig er også bedrifter med store leveranser til oljesektoren mindre positive enn tidligere. Årsaken er blant annet at de taper markedsandeler til utenlandske konkurrenter, viser den nye rapporten.

Nedjusterer anslag
Konsekvensen er blant annet at medlemsbedriftene nedjusterer anslagene for vekst i samlet sysselsetting.

NHO-bedriftene planlegger nå å øke brutto bemanning i 2013 med 0,6 prosent, noe som er hele 1,1 prosentpoeng lavere enn samme kvartal i fjor.

Anslagene for 2014 nedjusteres med 0,9 prosentpoeng fra forrige kvartal. Det er særlig industri- og reiselivsbedriftene som venter nedgang i sysselsettingen, mens det ventes en oppgang i petroleumssektoren.

Lavere vekst
Som følge av et krevende boligmarked og svake konjunkturer ute, som gir frykt for arbeidsledighet, ser NHO en tydelig tendens til økt sparerate og svakere vekst i forbruket til norske husholdninger.

Samlet viser tallene at norsk økonomi har gått inn i en fase med klart lavere vekst enn i perioden frem til 2012.

«En nærmere gjennomgang av tallene viser at ingen av de viktige etterspørselsfaktorene gir særlig sterke impulser til norsk økonomi, og at risikoen ligger på nedsiden av dette anslaget», heter det i rapporten.

Les også: Virke-direktør: Tre punkter en ny regjering er nødt til å prioritere

Les mer på DN.no idag:
- Vi er i en ekstremt heldig periode i norsk økonomi
Regjeringen kutter i arveavgift og formuesskatt
Milliardøkning for Ferd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.