Ikke siden 2006-2007 har boligbyggerne vært ivrigere: I sommer har de skaffet seg igangsettingstillatelse for 7460 boliger - en økning på nesten 23 prosent fra perioden mai-juni ifjor, ifølge tall fra SSB. Men ekspertene tør ikke slippe gleden løs, skriver Dagens Næringsliv.

- Nyboligmarkedet er blant de markedene som er mest følsomme for endringer ute i Europa, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

- Det er litt fortvilende at nyboligmarkedet ikke fungerer bedre. Tilbud og etterspørsel er så utrolig i utakt. Jeg tror ikke nyboligmarkedet vil kollapse som i 2006-2007. Men risikoen er der, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Pôyry til DN.

Han aner allerede konjunkturer av endringer:

- Salgstakten for nye boliger ble halvert fra i vår til i sommer. Salgstakten var noe lavere ifjor sommer. Og: Salgstakten i nye prosjekter som har kommet ut i løpet av sommeren, er klart lavere enn ifjor, sier han.

Vil ha små leiligheter
- Trenden viser et fall i nyboligsalget i Oslo. Vi ser også at nyboligprisene i Oslo ikke har steget så mye, sier Bjørnstad.

Markedssjef Anne Grete Storaker i Selvaag Bolig bekrefter at det slett ikke er alle leilighetene i deres nye prosjekt Lillohøyden det er like stor rift om. De minste leilighetene fyker ut først. Salget av dyrere og større leiligheter går langt tregere.

- Vi skulle gjerne hatt en boligpolitikk som gjør at vi kan bygge de boligene folk faktisk etterspør. Men nå må vi isteden bygge større leiligheter enn det markedet ønsker. Det er en risiko for oss, sier Storaker.

Les også: Kjøpte for 22 mill i fjor - selger for 27 mill nå

<b>- Det er godt trykk i boligmarkedet nå</b>

<b>SV vil ha en mer aktiv boligpolitikk</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.