Klokken 20.15 norsk tid kom Federal Reserve-rentekomité med sin ferskeste rentebeslutning. Ikke overraskende var det ingen endring i renten ved denne korsveien.

Den tydeligste beskjeden i meldingen fra komiteen som bestemmer renten er at Fed frykter deflasjon. Derfor bekrefter den at den vil sprøyte mer penger inn i økonomien om det blir nødvendig.

Kan sveive i gang seddelpressen
Som vanlig var det knyttet stor spenning til ordlyden fra verdens mektigste sentralbank. Fed skriver at inflasjonen ligger på nivåer som er lavere enn det som er forenlig med stabile priser. Dette blir tolket som at seddelpressene raskt kan settes i gang igjen.

Beslutningen hadde ingen umiddelbar effekt på det amerikanske aksjemarkedet, men etter fem minutter spratt alle de tre toneangivende indeksene i pluss, etter å ha ligget i negativt terreng helt siden handelen startet nesten fem timer tidligere.

De fleste ekspertene forventert at rentenivået i USA vil blli liggende på dagens nivå langt inn i 2011. Frykten for at USA skal komme inn i en ny resesjon gjør at sendtralbanksjef Ben Bernanke og hans folk er tydelige på at den vil gjøre sitt for at dette ikke skal skje.

Dette får en rekke observatører til å spekulere i at Fed vil sprøyte mer penger inn i markedet ved å kjøpe verdipapirer så snart som ved det neste rentemøtet i november, skriver Marketwatch.com .

Håper er at et slikt program vil sette et gulv under økonomien og hindre en såkalt dobbeldipp.

Som ventet
I følge Marketwatch.com var det ventet at banken ville være tydelig på at den er klar til å skyte inn mer penger i økonomien om nødvendig, men det er ikke ventet at den vil forplikte seg til noen konkrete tiltak ved denne korsveien.

Dette er også slik en av setningene i meldingen ble oppfattet av eksperter umiddelbart etter at den ble kjent.

- De vil være litt mer åpne for å gjøre noe senere, men uten å forplikte seg, sa sjeføkonom James O'Sullivan hos MF Global i et intervju før meldingen ble offentlig.

Økonomene hos Goldman Sachs var enige med O'Sullivan.

- Vi tror FOMC i det minst vil gi et nikk i retning av at den vil fortsette med lettelser i sin fremtidsrettede guiding for pengepolitikken, men ikke at de vil annonsere opprettelsen av et nytt program, skriver de i sin forhåndsomtale av dagens rentebeslutning.

Les også: Resesjonen er historie

Obama: Mager trøst


<b>- USA kan gå konkurs innen 2020</b>

<b>Dr. Doom spår amerikansk kollaps</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.