Programvareleverandøren Opera Software følger rettssaken mot Jon Lech Johansen, bedre kjent som DVD-Jon, nøye.

Les også: - Dette er gjengkriminalitet

- Jeg frykter at vi vil se mange uheldige saker fremover dersom Økokrim vinner frem mot Jon Lech Johansen, sier teknologidirektør Håkon Wium Lie til dn.no. Lie var en av mange på tilhørerbenken i Oslo Tinghus da rettssaken mot den unge hackeren startet mandag morgen. Lech Johansen er anklaget for å ha knekket for beskyttelsessystemet som DVD-plater er beskyttet med. Straffesaken mot ham ble reist etter at filmbransjen og DVD Copy Control Association i sin tid anmeldte forholdet.

Johansen mener selv han ikke har gjort noe ulovlig, men kun skaffet seg adgang til å se DVD-filmer han lovlig har kjøpt via et annet medium. Økokrim på sin side mener dette er en "hacker-sak" der Johansen har knekket en beskyttelseskode for å skaffe seg adgang til spesielle data.

- Konsekvenser
Håkon Wium Lie, som også er medlem av EFN - en rettighetsorganisasjon som jobber med medborgerskap og juridiske retterigheter i it-samfunnet - er redd en dom i saken vil føre til at det blir lettere for for eksempel programvaregiganten Microsoft å angripe annen type programvare enn de selv leverer. Wium Lie mener saken mot DVD-Jon er prinsipielt viktig fordi den dreier seg om hvem som skal ha rett til å kontrollere programvare. Dersom DVD-Jon blir dømt i saken, vil det etter Wium Lies syn få store konsekvenser for resten av it-bransjen.

Lech Johansens forsvarer Halvor Manshaus hevdet i retten i dag at hans klient ikke knekket beskyttelseskoden på DVD-platene. Manshaus mener hans klient ikke kan dømmes for å ha brutt seg inn på plater han selv hadde kjøp og betalt. Økokrim hevder at Johansen automatisk hadde godtatt en avtale om å bruke DVD-platen på lisensierte avspillere da han kjøpte den, men Manshaus avviser at dette er et godt nok argument.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.