Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) frykter nå et fattigopprør i Europa og ser på kontinentet som et kriseområde.

Millioner av europeere som tidligere var relativt velstående, sliter nå med å få endene til å møtes. Det kan resultere i opprør, frykter ICRCs generaldirektør Yves Daccord.

– Europa er selv blitt et kriseområde, sier han til den danske avisen Politiken.

Legger planer
ICRC, som er verdens største humanitære hjelpeorganisasjon, ruster seg nå til det som kan komme.

– Vi ser nå for første gang at Røde Kors i flere europeiske land er nødt til å fokusere på fattige i eget land, i stedet for ekstreme oppgaver utenfor Europa, konstaterer Daccord.

Han viser blant annet til at Røde Kors i Hellas ikke lenger greier å skaffe penger til driften, og at Røde Kors i Spania i fjor brukte alle innsamlede midler til å hjelpe landets egne innbyggere.

Flere fattige
Rundt to millioner spanjoler får nå hjelp av Røde Kors, blant dem 300.000 som betegnes som ekstremt utsatte og ute av stand til å greie seg selv.

Ferske tall fra EUs statistikkontor Eurostat viser at nesten 120 millioner EU-borgere ved utgangen av året levde under den europeiske fattigdomsgrensen.

– Kløften mellom befolkningens sosiale behov, og myndighetenes evne til å hjelpe dem, er blitt større, sier Daccord.

Venter opprør
ICRC-sjefen tror opptøyer er uunngåelig og trekker parallellen til den arabiske våren.

– Se på opprøret i Egypt og Tunisia. De handlet mer om brød enn frihet, sier han.

– Når folk føler at de ikke lenger har noen utvei, er det absolutt ingen tvil om at risikoen for spenning og vold stiger. Det viser alle våre erf#229 fra kriser rundt om i verden. Det er ingen grunn til at Europa skulle bli spart for den utviklingen, sier Daccord til Politiken.

Fattigfond
EU-kommisjonen ser også alvoret i situasjonen og har foreslått å opprette et nytt fattigfond på drøyt 18 milliarder kroner for å hjelpe de mest utsatte.

– Vi har behov for en ny mekanisme som kan hjelpe alle de fattige menneskene som i mange tilfeller lever i en reell sosial nødsituasjon, sier kommisjonens talsmann Jonathan Todd.

Les også: Leder DN: Et bedre år?


Merkel spår tøffere tider



Spanske småsparere mister sparepengene sine

- Hellas vil bruke mange år på å reise seg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.