Norsk oljenærings tilgjengelighet til leteareal i dag er mindre enn det var for 15 år siden - i 1994. Oljedirektør Bente Nyland i Oljedirektoratet (OD) etterlyste mer leteareal da hun tirsdag la frem ODs ressursrapport for 2009. Hun advarer politikerne som holder nye leteområder stengt for oljeselskapene.

Det gjøres rekordmange funn på norsk sokkel, men de fleste funnene er små. Nyland poengterer at oljeselskapene blir tvunget til å lete etter olje og gass i lisenser tildelt på 1980-tallet.

- Det er naturlig at vi finner mindre nå enn før på grunn av leting i gammelt areal, og gammelt areal vil ikke gi det løftet vi trenger, sa Nyland.

Intet nytt på 15 år
OD presenterte en plansje som sa «Ingen arealvekst siden 1994». Til tross for en rekke lisensrunder og lisenstildelinger på disse 15 årene har oljebransjen altså mindre areal å lete på nå enn i 1994. Ifølge Nyland skyldes dette at noe areal har blitt trukket tilbake, samt at deler av Barentshavet ble stengt for letevirksomhet rundt år 2000.

I samtlige lisensrunder har det med andre ord kun blitt tildelt det Nyland kalte «relansert areal».

- En påminnelse til alle
Nyland påpekte i sin presentasjon at dette var «en påminnelse til alle» om hvor store konsekvenser dagens oljepolitikk kan føre til, både for oljenæringen som er presentert her i landet og Norges rykte internasjonalt.

- I et langtidsperspektiv må vi ta høyde for at uåpnede områder kan få store konsekvenser for våre oljeinntekter og vårt rykte som energileverandør.

Nyland sikter her til Norges økende viktighet som en stabil og stor gassleverandør til europeiske land, som helt eller delvis er avhengige av russisk gass.

Les om det her: Flykter fra Russland - jakter på norsk gass

- Viktigste bidragsyter
OD fant det også på sin plass å minne alle om hvor viktig oljenæringen er for norsk velferd og økonomi:

Petroleumssektoren står for 26 prosent av brutto nasjonalprodukt og 50 prosent av samlet eksport. Eksportverdien utgjør årlig 600 milliarder kroner, mens Norges nest største eksportnæring, fisk, står for under 50 milliarder kroner.

Også sysselsettingstallene ble viet oppmerksomhet, og OD påpekte at det i 2007 var henholdsvis 40.000 og 220.000 direkte og indirekte sysselsatte i næringen.

Se relatert sak her: - Hver åttende krone fra olje

Les også denne: Norsk Industri roper varsko(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.