Lakserømmingen ved oppdrettsanlegget Salmar Fishing ved Hitra i Sør-Trøndelag skjedde trolig sist torsdag, men Fiskeridirektoratet ble først orientert mandag morgen.

– Vi ser svært alvorlig på rømmingen fra oppdrettsanlegget på Hitra, og det er særlig alvorlig at det tok så lang tid fra hullet i noten oppsto til det ble meldt til Fiskeridirektoratet, sier regiondirektør Otto Gregussen ved region Trøndelag.

Det var totalt 176.000 laks i merden ved anlegget. Onsdagens opptelling av den gjenværende fisken viser at 174.829 laks har rømt, og bare 1.171 laks er igjen i merden med hull.

Forskere frykter at laksrømmingen kan få konsekvenser for villaksbestanden.

- Rømminger som dette bidrar til ei genetisk utvanning av villaksstammene, som på sikt gjør det umulig for dem å overleve. Årlig kommer det anslagsvis 300.000-350.000 villaks inn til kysten for å gyte. Denne rømminga alene tilsvarer halvparten av all villfisken som kommer inn. I lengda er dette helt uholdbart for villaksens genetikk, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF)til Adressa.no.

NJFF politianmelder nå Salmar til politiet fordi forbundet mener rømmingen utgjør en stor miljørisiko.

Fiskeridirektoratet opplyser at fisken ikke har vært medisinert eller fått påvist sykdommer. Direktoratet oppfordrer sammen med fylkesmennene i Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal til fiske etter den rømte laksen i Trondheimsleia. Oppfordringen gjelder ikke i fredningssonene i elvemunningene i området.

Den største rømningen tidligere i Trøndelag var på 50.000 fisk. I fjor ble det meldt om rømming av 250.000 oppdrettlaks totalt i hele landet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.