Salget av nye boliger steg 10,7 prosent i tredje kvartal sammenliknet med samme kvartal ifjor, viser en ny rapport fra Boligprodusentenes Forening, som ble lagt frem i dag.

Fra andre til tredje kvartal i år sank derimot salget med 23,4 prosent.

Men det er ikke noe tegn på at krisen globalt har skremt norske boligkjøpere. Nedgangen skyldes ene og alene at sommerferien gir mindre tid til å selge.

- Dette er helt normalt for tredje kvartal, når man ser på tidligere år, sier administererende direktør Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret, som har utført undersøkelsen.

Frykter "svenske tilstander"
Det store uromomentet for boligprodusentene er imidlertid Finanstilsynets varslede innstramminger av utlånspraksisen til bankene, blant annet krav til egenkapital på 15 prosent, og til avdrag for alle lån på over 70 prosent av boligens verdi.

- Dette er vel den største tordenværskyen vi ser i området akkurat nå. Vi kaller det giftpiller inn i boligmarkedet, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Han mener det burde være viktigere å se på boligkjøpernes betjeningsevne, fremfor egenkapitalgrad.

- Hvis man gjør det regjeringen nå foreslår, kan det føre til høyere utgifter til bolig, fordi mange vil ta opp forbrukslån for å skaffe nok egenkapital, spår Jæger.

Han frykter innstramminger i bankenes utlån kan føre til en ond spiral, der leieprisene øker, boligbyggingen faller og at man dermed ikke kommer det egentlige problemet til livs, nemlig for få boliger i markedet i forhold til etterspørselen.

- At det kommer færre, ikke flere, boliger ut på markedet er det vi er engstelige for. Hvorfor er vi det? Jo, fordi vi ser på Sverige, som har gjennomført disse innstramningene i utlånspraksis. Der bygges det nå færre boliger og det tar lengre tid å selge bruktboligene. Vi går utrolig spennende tider i møte. Men vi trenger ikke negativ drahjelp til myndighetene i dette, sier Jæger.

Solgte mer
Samlet sett ble det solgt 19,7 prosent flere boliger i årets første ni måneder sammenlignet med 2010.

Igangsettingen av nye boliger er 24,8 prosent høyere enn samme kvartal ifjor, men 1,9 prosent lavere enn i foregående kvartal.

Ordrereserven er 5,0 prosent lavere i forhold til samme tid ifjor. Sammenliknet med andre kvartal i år er den ned 4,7 prosent.

Ordrereserven er den beste indikatoren for hva man kan forvente av boligbygging de neste 12-18 månedene.

Bygges fortsatt for lite
Ifølge Boligprodusentenes tidligere beregninger, var det et behov for å bygge 31.000 nye boliger i året for å møte etterspørselen som følge av kraftig befolkningsvekst. Nye  befolkningsfremskrivninger fra Statistisk sentralbyrå viser imidlertid at veksten blir enda høyere frem mot 2020. Basert på de nye prognosene mener nå Boligprodusentene at det er behov for 38.000 nye boliger i året.

I Oslo er det størst forskjell mellom byggingen og behovet.

- Oslo har behov for 7.000 boliger hvert år. Men det ligger an til at det bygges 4.000 boliger. Oslo må få fokus fra sentrale myndigheter for å gjennomføre dette. Det er snakk om å bygge en liten by hvert år, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Den urolige økonomiske situasjonen globalt skapte allerede forrige kvartal stor usikkerhet blant boligprodusentene. Men da ville produsentene vente et par måneder på å se an utviklingen.

- Det er først etter vi har august- og septemberresultatene på bordet vi kan evaluere konsekvensene i denne omgang. Globale hendelser av denne typen er ikke postive for boligmarkedet i utgangspunktet – så får de neste månedene vise hvordan markedene forholder seg til og reagerer på den usikkerheten vi er oppe i nå, skrev Birkeland i andrekvartals-kvartalsrapporten.

Men han er ikke særlig klokere i dag.

- Det er ingen dramatikk i tallene som tilsier at uroen har innhentet det norske markedet. Vi ser et mediumnivå på salg, men det er vanskelig å si om salget hadde vært høyere uten urolighetene. Om vi kan konkludere om tre måneder igjen, er vanskelig å si, sier Bjørn M. Birkeland.

Sammenlignet med situasjonen under finanskrisen i 2008, tok det 4-5 måneder før man så markante og dramatiske utslag på salgsutviklingen av nye boliger.

Les også:
- Dessverre er moroa over for denne gangen i boligmarkedet

- Bolig er et godt alternativ i lavrentemarkedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.