11 av de 12 økonomene nyhetsbyrået TDN Finans har snakket med, tror Norges Bank holder styringsrenten uendret på 1,75 prosent førstkommende onsdag.

Rentebanen kan imidlertid bli noe nedrevidert i tråd med kuttet i desember, ifølge TDN Finans' sammenstilling.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra tror, som den eneste av de 12 økonomene, at rentekuttet kommer allerede denne måneden. Norges Bank må være svært påpasselig med at kronekursen ikke blir for sterk, mener han.

- Får både i pose og sekk
- Kronestyrkingen så langt i år har på sett og vis vært uunngåelig. Alt er relativt i valutamarkedet og sannheten er at euroøkonomiene blir stadig sykere, mens Norge ser sunnere ut for hver dag som går. Investorer som bytter ut noen av sine slitne euro med sunne kroner, får både i pose og sekk - både høyere forventet avkastning og mindre risiko, sier han til TDN Finans, og fortsetter:

- Som en bonus vil også deres porteføljer få mindre gjennomsnittlig variasjon, hvis de går fra nullposisjon til å holde en viss andel av sine porteføljer i norske kroner. Vekslingene og kronestyrking vil fortsette inntil Norges Bank gjør noe radikalt med rentedifferensen mot utlandet.

Vil ha køordning i oljesektoren
Andreassen er helt uenig i argumentene om at rentekutt er uheldig fordi norsk økonomi er overopphetet.

- Rentekutt har tvert i mot en god egenskap: Det tvinger politikerne til å stramme inn, sier han, og viser til at rentekutt vil fremtving økte skatter og reduserte offentlige utgifter.

- Samtidig vil politikerne måtte begrense tilstrømningen av mennesker til Norge og lage køordninger for investeringer i den overopphetede oljesektoren. Med andre ord står det i Norges Banks makt å fremtvinge fornuftig konjunkturstyring på Stortinget.  

Sveitsisk dilemma
Sjeføkonomen frykter at Norge nå er i et "sveitsisk dilemma" hvor finansielle investorers appetitt på norske kroner styrer kronekursen, og etter hvert også rentenivå.

I så fall blir rentebanen uinteressant og irrelevant for den fremtidige rentesettingen i Norge, og kronekursen blir like avgjørende som kursen på sveitsisk franc var for sentralbankrentene i Sveits, påpeker han.

  - Det at norsk pengepolitikk likner stadig mer på den sveitsiske gjør at Norges Bank bør vurdere å ansette Phillipp Hildebrand som konsulent. Sentralbanken trenger gode råd, sier Andreassen til TDN Finans.

Hildebrand var sentralbanksjef i den sveitsiske sentralbanken da den innførte fast euro/franckurs på 1,20 i september 2011.

Uroen har tiltatt
Forrige pengepolitiske rapport, som ble publisert i oktober 2011, signaliserte at styringsrenten ville ligge uendret rente på 2,25 prosent til ut i andre halvår 2012 før den gradvis skulle høynes med rundt et prosentpoeng i løpet av det neste året.

Men i ukene som fulgte tiltok uroen i verdensøkonomien betydelig, og allerede på det neste rentemøtet - i desember - måtte Norges Bank avvike fra hovedscenariet i banen. Markedet ble overrasket da sentralbanken meldte at styringsrenten skulle kuttes med 50 basispunkter.

Begrunnelsen var blant annet stigende usikkerhet i finansmarkedene, økte pengemarkedspåslag og svakere utsikter for norsk økonomi. Hovedstyret mente det var grunn til å være føre var.

Usikkerhet rundt kronen
Videre har kronekursen kommet betydelig opp etter sentralbanksjefens årstale, og tross flere forsøk har han ikke klart å snakke den ned igjen.

Uttalelsene har snarere skapt usikkerhet og forvirring, ifølge økonomene.

"Kommunikasjonen fra Norges Bank vedrørende kronekursen har vært høyst forvirrende", skriver Swedbank First Securities i en kommentar, ifølge TDN Finans.

De venter uendret rente ut året, men dersom kronen stiger ytterligere kan man ikke utelukke et kutt, påpekes det videre.

Økonomene i Swedbank First Securities venter at rentebanen blir nedrevidert med rundt 50 basispunkter for første halvår og noe mer lenger ut i kurven.

"Men renten er jo allerede kuttet og den nye banen innbærer at renten blir liggende på dagens 1,75 prosent de neste månedene", heter det i en kommentar fra meglerhuset.

Sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities ser også en nedrevidering på 50 punkter.

10 av de 12 økonomene venter uendret rente ut 2012, mens en ventet et kutt til 1,50 prosent. Den siste venter to rentekutt og en styringsrente på 1,25 prosent ved årsskiftet.

Den europeiske sentralbanken har holdt renten uendret siden forrige rentemøte i Norges Bank, og økonomene regner det som lite sannsynlig at den europeiske styringsrenten kommer lavere med det første.

Rentemøtet i Norges Bank finner sted onsdag 14. mars. Rentebeslutningen og den nye pengepolitiske rapporten publiseres klokken 14:00 og pressekonferansen starter samtidig.

Forrige endring i styringsrenten kom under rentemøtet 14. desember 2011. Foliorenten ble da kuttet med 50 basispunkter til 1,75 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.