Nå er en ny krise på vei som igjen kan føre til kollaps av store selskaper og sende millioner inn i fattigdom. Denne gang er det inflasjon og negativ realrente som truer de asiatiske økonomiene, skriver Dagens Næringsliv.

Les også: Spøkelset vender tilbake

For lite, for sent

I Vietnam og Sri Lanka har inflasjonen passert 25 prosent det siste året. Morgan Stanley sa i forrige uke at Vietnam kan bli den utløsende faktoren for en finanskrise i Asia.

Også Kina, India og i Sørøst-Asia har de høye energi- og matvareprisene ført til høy inflasjon. Sentralbankene har sittet passivt på sidelinjen og håpet at den globale veksten ville avta og dermed føre til lavere prisstigning i egne land. Dette har vært ønsketenkning.

– I realiteten vil politikere og beslutningstagere vente til det siste minuttet. De vil gjøre litt for lite litt for sent, sier Sailesh Jha hos Barclays i Singapore til Bloomberg.

Sprekker boblen?
Ekspertene venter på at det vil smelle når boblen sprekker i Asia. Den lave renten gjør at mange småinvestorer har plassert risikokapital i alternative investeringer, blant annet eiendom og råvarespekulasjon.

– Uten sterkere tiltak fra sentralbanken vil den kommende korreksjonen komme til en langt høyere pris. Jo lengre dette utsettes, jo større er risikoen. Den etterfølgende nedturen vil bli lang og smertefull, sier seniorøkonom Kevin Lai hos Daiwa Research Institute i Hong Kong i en kommentar til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.