IT-næringens interesseorganisasjon (IKT-Norge) mener norske politkere mangler vilje til å tilrettelegge for at internasjonale aktører etablerer seg i landet.

– Den svenske regjeringen har her sett hvor viktig det er å få en stor internasjonal aktør til landet og bevilger 103 millioner svenske kroner i investeringsstøtte. Dette viser en vilje som jeg mener våre norske politikere dessverre mangler, sier prosjektleder Maria Angell-Dupont for Grønn IT hos IKT-Norge til digi.no.

– Tenk nytt
I september ble det kjent at Google har åpnet en datasentral i en nedlagt finsk papirfabrikk, mens norske Opera Software valgte Island i stedet for hjemlandet.

I Norge har man derimot ikke kommet lenger enn en intensjonsavtale med IBM om Lefdal Gruve, og et ønske om å lokke CERN til en fjellhall på Rjukan.

– Norge har flere aktive og gode prosjekter som kan håndtere volumet som dette handler om. Vi i Norden konkurrer på like vilkår når det gjelder politisk stabilitet, kaldt klima for kjøling, lokasjoner, kompetent arbeidskraft, men vi mangler støtten fra det offentlige. Det er synd at svenske myndigheter i denne saken har vært mer pågående enn hva tilfellet har vært i Norge. Sverige oppnår her en signaleffekt til å lokke til seg andre internasjonale aktører, sier Angell-Dupont.

Hun mener vi må satse helhjertet på det neste store «datasenterslaget», det vil si hvor CERN vil lokalisere sine servere.

Den beste pakken
Facebook-direktør Tom Furlong skriver i en pressemelding at Luleå kunne tilby den beste pakken av ressurser.

– Luleå kommune, Næringsdepartementet og Invest Sweden har vært svært overbevisende til å hjelpe oss å ta denne beslutningen, skriver han.

Maria Angell-Dupont mener Norge stadig blir slått på målstreken fordi subsidiene ikke er gode nok.

– Norge, Sverige og Finland er veldig like når det gjelder klima, og politisk og økonomisk stabilitet. Det som skiller oss er subsidiene myndighetene tilbyr. I Sverige får du skattefradrag de sju første årene dersom du bygger et grønt datasenter. I Finland får man kraftige subsidier på strømprisene, sier hun.

- God kontakt
Statssekretær Tone Toften (Ap) i Fornyings- og administrasjonsdepartementet viser til at det er inngått et par offentlig kjente intensjonsavtaler i Norge med store internasjonale selskap, blant annet IBM.

– Det er mye aktivitet i Norge knyttet til grønne datasentre. Vi er fortsatt tidlig i utviklingen og det ser så langt ut til at Norge klarer å tiltrekke seg internasjonale selskaper, skriver hun i en e-post til Aftenposten.no.

Hun skriver også at departementet har god kontakt med bransjen og ulike aktører.

– Vi har i likhet med dem troen på at Norge har svært gode forutsetninger for å hevde seg i konkurransen. Det handler blant annet om stabile energileveranser og priser, et kaldt klima og godt utbygd infrastruktur, uttaler Toften. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.