Svenske banker er blant de mest sårbare i Europa, advarer finansminister Anders Borg.

Sverige har ikke tilgang til de likvide midlene som Den europeiske sentralbanken (ECB) stiller til eurolandenes disposisjon, sier Borg i et intervju med Dagens Industri.

Ettersom Sverige står utenfor eurosonen er svenske banker mer sårbare som følge av gjeldskrisen, mener han.

– Vi er avhengige av vår egen sentralbank og vår egen krone, og derfor er vi også mer sårbare enn mange andre land, sier Borg.

– De svenske bankenes finansiering i utenlandsk valuta har økt de siste fire-fem årene. Det utgjør en alvorlig stabilitetsrisiko for svensk økonomi, mener den svenske finansministeren.

Vil ha likviditetsavgift
Mandag tok Borg til orde for å dempe svenske bankers iver etter å ta opp lån i utenlandsk valuta, og han foreslår å pålegge bankene en likviditetsavgift for å styrke den svenske stats valutareserve.

Svenske banker kan styre sin begeistring for forslaget.

– Vi behøver ikke flere initiativ som skaper usikkerhet i markedet i en tid der ting er så usikre i Europa, sier lederen for Den svenske bankforeningen, Kerstin af Jochnick.

Borg frykter også at svensk eksportindustri skal bli hardt rammet av gjeldskrisen i Europa.

– All vår eksport er i grunnen avhengige av kreditt. Dersom kredittmarkedet i Europa ikke lenger fungerer, vil situasjonen bli svært vanskelig, advarer han.

Les også: - En potensiell bombe

<b>Svensk industri skuffer</b>

<b>Svenske selskaper tør ikke låne mer</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.