Verdensbørsene falt igår kraftig, ledet av et kraftig kursfall for bankaksjer. Oslo Børs endte dagen ned nær seks prosent.

- Det verste scenariet som kan skje vil jeg ikke ta opp. Det er så trist å prate om. Det er en total oppløsning av eurosonen i ukontrollerte former. Det blir også sosiale opptøyer som vi har sett litt av allerede, sier forvalter Ragnhild Wiborg i hedgefondet Consepio til Dagens Næringsliv.

Hun mener Europa kan ha brukt opp sine sjanser til å forhindre en ny finanskrise.

- Burde hentet kapital i markedet
- Bankene burde hentet kapital i markedet. De burde gjort det senest ifjor, da det var åpninger i markedet. Nå er det for sent, sier hun.

Selv grunnpilarene Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet kan trenge hjelp, ifølge Wiborg.

- Når banker går konkurs må statene refinansiere bankene. Men statene har ikke så mye penger de heller. Da må den europeiske sentralbanken rekapitalisere dem. Men også ESB og IMF trenger rekapitalisering hvis de skal kunne hjelpe til. Jeg vet ikke hvem som skal gjøre det. Vi får håpe kineserne kommer, sier Wiborg.

- Skjuler store tap
Også forvalter Kristian Alnes i Skagen Fondene mener europeiske banker skjuler store tap.

- Vi eier ingen europeiske banker, vår begrunnelse for det er at etter finanskrisen har man sett lite tap, selv om eiendomsmarkedet i Sør-Europa har vært veldig dårlig, sier Falnes til DN.

Les også: Dårligste børsdag på lange tider i Europa

<b>- Blir ikke like ille som Lehman-kollapsen</b>

<b>Frykter at europeisk ledighet kan smitte Norge</b>

<b>- Frykten driver markedet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.