I det tyske parlamentsvalget om to uker kan velgerne sende et omstridt radikalt venstreparti inn i regjeringskontorene.

Partiet Die Linke, med sterke bindinger til det tidligere østtyske kommunistpartiet, får opp mot ti prosent oppslutning på de siste meningsmålingene. Det kan gjøre partiet til et nøkkelparti – men bare dersom noen tør å samarbeide med det.

Sjeføkonom Holger Schmeiding i Berenberg Bank kaller det et skrekkscenario som vil sende sjokkbølger gjennom Europa, skriver Dagens Næringsliv.

- Ikke umulig

Angela Merkel er fortsatt landets mest populære politiker, men Merkels dager som forbundskansler kan ifølge Schmeiding likevel være talte etter valget 22. september.

– Det er ikke sannsynlig, men det er heller ikke umulig. Dette er det eneste scenarioet investorer nå må kjenne til, sier han til Dagens Næringsliv.

Skulle det slå til, spår Schmeiding flere måneder med finansiell uro i Tyskland som raskt vil spre seg til resten av Europa.

– Er det en ting Europa ikke trenger nå, så er det en nedtur i Tyskland, sier sjeføkonomen til DN

Schmeiding anslår sannsynligheten til 15 prosent for at Die Linke blir del av en koalisjonsregjering med de tyske sosialdemokratene.

«Uforutsigbart parti»
– Die Linke er et svært uforutsigbart parti. Politisk ligger det svært langt til venstre. Derfor har et samarbeid med sosialdemokratene virket usannsynlig, sier Holger Schmeiding.

Han tror imidlertid pipen kan få en annen lyd når stemmene er talt opp.

– Sosialdemokratene SPD vil måtte velge mellom å samarbeide med den ene fienden – Angela Merkel – i en storkoalisjon, eller å samarbeide med gærningene i Die Linke. Et samarbeid med Die Linke vil være den eneste måten partiet kan kvitte seg med Merkel på. Slik valgkampen har utviklet seg mener vi nå at sannsynligheten øker for et slikt samarbeid, sier han.

- Aldri si aldri

Sjeføkonom Robert Halver i tyske Baader Bank tror Die Linke kan havne i regjering, men ikke før om fire år.

- Men skulle det skje, vil det utløse enorm uro, sier Halver til Dagens Næringsliv.

Professor Tilman Meyer ved universitetet i Bonn tror svært mye skal skje før Die Linke kommer i regjeringsposisjon, men sier man aldri skal si aldri.

De siste meningsmålingene gir regjeringskoalisjonen med SPD, Linke og De grønne en oppslutning på 44 prosent. Merkels sittende koalisjonsregjering CDU/FDP har til sammenligning en oppslutning på 45,5 prosent.

Les også: Tyske kandidater i hissig TV-debatt


<b>Europas neste katastrofe</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.