Mobilprodusenten Motorola har hatt store problemer med å følge konkurrentene Nokia og Samsung det siste året.

Men krisen har blitt verre. Nå legger nemlig Motorola frem kvartalstall som viser at overskuddet er redusert med 84 prosent siden ifjor. Det som er enda verre er at antallet solgte telefoner er redusert fra 65,7 millioner i kvartalet til 40,9 millioner, skriver wsj.com.

Det er et dramatisk. I et marked som ellers vokser kraftig i antall solgte enheter har Motorola altså tapt mer enn hver tredje kunde, på ett år.

Dårlig treer
Resultatet er at Motorola ikke lenger er en sterk nummer to på mobilmarkedet, men en synkende nummer tre, etter at Samsung igjen passerte dem. Nokia regjerer markedet med nesten 40 prosent markedsandel, og det venter analytikerne vil fortsette.

Les: Venter ingen sjokk fra Nokia.

Problemene til Motorola er dårlig nytt for norske selskaper som Trolltech og Opera, som har gode samarbeid med mobilgiganten.

Zander ofret
Tallene for fjerde kvartal viser at Motorolas omsetning har falt dramatisk. Motorola leverte på linje med forventningene, men må se omsetningen falle kraftig fra samme periode året før.

I fjerde kvartal ifjor omsatte Motorola for 9,65 milliarder dollar, litt mer enn de ventede 9,6 milliarder dollar. I samme periode året før omsatte selskapet for 11,8 milliarder dollar.

I begynnelsen av desember ble det kjent at toppsjef Ed Zander gikk av som følge av at Motorola taper markedsandeler, penger og markedsverdi, og måtte si opp ansatte.

Les: Motorola-sjefen går

Vil gå med tap
Motorola fikk et nettoresultat eksklusive engangskostnader på 0,14 dollar pr aksje for videreført virksomhet i fjerde kvartal 2007. Det er litt i overkant av forventningene, ifølge estimater innhentet av Thomson Financial.

Det er svært mye dårligere enn samme kvartal året før, og for første kvartal 2008 venter Motorola å se rødt. Selskapet forventer et tap på mellom 0,05 og minus 0,07 dollar, eksklusive spesielle poster.

- Vi er fokusert på å en aggressiv rasjonalisering av selskapets kostnadsstruktur og arbeider for å få mobilvirksomheten tilbake på sporet. Bedring for mobilvirksomheten vil ta lever tid enn ventet og det er mye mer arbeid som gjenstår", skriver Motorola-ledelsen i en melding.

Ser salgsfall
Motorola venter at telefonsalget vil falle betydelig i første kvartal 2008 sammenlignet med fjerde kvartal, ifølge Bloomberg News.

Konsernsjef Greg Brown i Motorola sier samtidig at 2008 blir et utfordrende år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.