Etter lengre tids uro mellom ulike aksjonærgrupper ble det sittende styret i Tandberg Data kastet like før jul ifjor.

Les: Styret kastet i Tandberg Data

Det nye styret i Tandberg Data begynte umiddelbart å gå gjennom selskapet. Det ble raskt klart at situasjonen var langt verre enn styret hadde fryktet, og de fant det nødvendig å sette igang tiltak for å bedre lønnsomheten umiddelbart.

Onsdag morgen kom det en ny melding fra selskapet, men tonen var den samme - situasjonen i Tandberg Data er svært alvorlig.

- Vi kan ikke fortsette å tape penger og bruke cashen vår slik vi har gjort, sier styreleder Gudmundur Einarsson til Dagensit.no

Selskapet har hatt betydelige underskudd på drift i de tre siste kvartalene i 2007, og ifølge onsdagens børsmelding vil også fjerde kvartal vise et betydelig underskudd på ordinær drift.

Tandberg Data presenterer sitt resultat for fjerde kvartal 2007 den 27. februar.

Like etter børsåpning faller Tandberg Data-aksjen 17,7 prosent, til 1,81 kroner aksjen.

Følg aksjekursen her.

80 må gå
Et av de umiddelbare tiltakene for å bedre lønnsomheten er å kutte kraftig i arbeidsstokken. Styret melder onsdag at antall ansatte skal reduseres med 80, på konsernbasis. Tandberg Data har ifølge Einarsson rundt 300 ansatte.

Åtte-ni av disse er ansatt ved selskapets hovedkontor i Norge. Einarsson forteller også at alle funksjoner i selskapet berøres.

Bemanningsreduksjonen vil skje ved oppsigelser i første og andre kvartal 2008.

- Det vil være feil å si at de ansatte er positive til dette, men jeg tror de har forståelse for at vi må gjøre det, sier Einarsson, og forteller at tiltakene er utarbeidet i samarbeid med de ansatte.

Flere ansatte reagerte svært sterkt på at Gudmundur Einarsson og aksjonærgruppen som stod bak ham lyktes i å kaste styret, og at administrerende direktør Per Kristian Jacobsen trakk som følge av det.

Les: Tandberg-sjefen går

Flere utrykte frykt for at nøkkelansatte ville si opp i protest.

Les: - Liv eller død for Tandberg Data

Det har ikke skjedd. Ifølge Einarsson har ingen sagt opp etter at han og resten av det nye styret tok over.

- Vi har ikke registrert noen samarbeidsproblemer. Jeg tror det som ble sagt ble sagt i kampens hete, og fordi de ansatte overhode ikke var klar over hvor alvorlig situasjonen faktisk var, sier Einarsson.

- Jeg tror ikke forståelsen for dette var tilstede verken hos ledelsen eller de ansatte, sier han.

Må restruktuere
Situasjonen i Tandberg Data er altså så alvorlig at det i tillegg til tiltakene for å bedre lønnsomheten er nødvendig med en gjennomgripende finansiell restrukturering.

Årsaken er det styret kaller "selskapets uhensiktmessige lånestruktur med høye rentekostnader og for lav egenkapital"

Som følge av dette vil det bli gjort vesentlige nedskrivninger i dette kvartalets resultat. Ifølge børsmeldingen vil det bli gjort vesentlige nedskrivninger i morselskapet på fordringer i datterselskaper, og det vil også bli foretatt nedskrivninger av immaterielle eiendeler.

Disse vurderingene vil bli avsluttet før resultatet for fjerde kvartal fremlegges. Sammen med underskudd på drift i fjerde kvartal forventes derfor at selskapets egenkapital blir vesentlig redusert.

- Vi kommer til å undersøke mulighetene for ytterligere effektivisering, men hva det vil innebære vet vi ikke nå, sier Einarsson.

Han kan ikke svare på om det kan bli aktuelt å kutte flere stillinger.

- Det som er viktig for oss er at vi får virksomheten lønnsom, og det får vi med disse tiltakene, sier styrelederen.

Til tross for at det er satt igang tiltak for å kutte kostnader og bedre lønnsomheten venter styre og ledelse ikke at omsetningen blir vesentlig redusert i 2008 i forhold til omsetningen på vel 190 millioner dollar i 2007.

Skal hente penger
Meglerselskapet Arctic Securities ASA er engasjert for å bistå selskapet med en kapitalutvidelse på 100-150 millioner kroner som er planlagt gjennomført i mars 2008.

Kan Tandberg Data reddes? Diskutér saken! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.