Sentralbanken holdt ord og lot renten ligge uendret på 1,75 prosent. Veien videre er ekspertene svært uenige om.

Norges Bank har selv indikert at styringsrenten vil stige til 2,75 prosent frem til utgangen av 2010 dersom økonomien utvikler seg som forventet. Det betyr isåfall fire nye rentehopp før året er omme.

Setter opp farten
Blant økonomene spriker imidlertid forventningene fra ett til seks rentehopp i løpet av 2010.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen tror det bare kommer ett rentehopp, mens økonomene i Fokus/Danske Bank, Arctic Securities, SEB Enskilda og Sparebanken 1 Midt-Norge alle tror på seks rentehopp i løpet av året (se tabell).



- Fremover forventer vi en ytterligere renteøkning i mars og at farten i rentoppgangen øker i andre halvdel av året. Vi venter at renten når 3,25 prosent ved utgang av 2010, skriver sjefanalytiker Arne Lohmann Rasmussen i en oppdatering fra Danske Bank.

Selv om han tror at renten holdes uendret på dagens møte, mener han det finnes flere gode grunner til å heve renten allerede nå.

Lohmann Rasmussen peker på at de historisk lave rentene har gitt et kraftig løft i boligprisene de siste året og at dette er en økende bekymring for sentralbanken.

Marginalt sterkere
Samtidig viser sentralbankens egen utlånsundersøkelse at bankene har lempet ytterligere på utlånskravene overfor næringslivet, og at bankene venter at etterspørselen etter kreditt øker både blant både husholdninger og bedrifter.

Han tror likevel at argumentene for å holde renten i ro veier tyngre. Detaljhandel og kredittvekst har vært svakere enn ventet. Og utviklingen i industrien er fortsatt svak.

Dessuten er valutakursen er en veldig viktig faktor for Norges Bank, fastslår Lohmann Rasmussen.

- Den imporveide kronekursen er bare marginalt sterkere sammenlignet med desember da renten ble hevet. Likevel er kursen 1,3 prosent sterkere sammenlignet med nivået som Norges Bank så for seg for første kvartal i år i den siste utgaven av Pengepolitisk rapport, skriver Rasmussen.

Nye signaler?
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener spenningen rundt dagens møte i stor grad knyttet seg til om det ville komme nye signaler om hva Norges Bank kommer til å gjøre på det neste rentemøtet i mars.

- Ifølge strategien og rentebanen er det i utgangspunktet relativt åpent om det vil bli en økning i mars eller i mai.

- Vi holder fortsatt en knapp på marsheving, særlig etter at kronen har svekket seg fra de sterkeste nivåene, noe vi tror vil holde seg fremover dersom Norges Banks signaler er forsiktige, skriver Juel.

Les også: - Kan ikke skremme folk over på fastrentelån (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.