– Men hvis Nesodden heller vil bli del av Follo og Nittedal heller ønsker å se mot Romerike eller Oppland, så er det greit for oss, sa fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland da hun la fram anbefalingen på en pressekonferanse onsdag.

Fylkesmannen går inn for å samle Lørenskog, Skedsmo, Rælingen, Fet og Sørum til en ny storkommune på Nedre Romerike med 135.000 innbyggere, mens Ullensaker, Nannestad, Gjerdrum og Hurdal på Øvre Romerike anbefales samlet til en ny kommune med til sammen 55.000 innbyggere.

I tillegg vil Fylkesmannen at Aurskog-Høland slås sammen med lille Rømskog i Østfold og at Nes og Eidsvoll fortsetter som egne kommuner.

Rådene går på tvers av lokale vedtak i kommunestyrene, og motstanden er stor blant en mengde av ordførerne.

– Vi vet at noen blir glade og andre ikke over det vi legger fram. Men det er regjeringen som er vår oppdragsgiver og ikke kommunene. Så blir det opp til Stortinget å bestemme til slutt, sa Svarstad Haugland, som fant grunn til å understreke at Fylkesmannen ikke har mandat til å gjennomføre tvangssammenslåinger.

Les også: Oslo skal fjerne 1300 parkeringsplasser

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Se høydepunktene fra debatten
Temperaturen steg tidlig i TV-debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Stadige avbrytelser og beskyldninger fra Trump endte i munnhoggeri mellom kandidatene.
08:34
Publisert:
 

Brooklyns velgere skryter av Hillary etter nattens duell
DN fulgte den første presidentkandidatduellen fra The Bell House i Brooklyn.
02:41
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.